Skriv ut

25 år, bor i Gaza City, Gaza.

– Tiden efter att Hamas kom till makten i Gaza var hemsk. Plötsligt skakades vårt samhälle av en ny sorts våld och den här gången kom det inte från ockupationsmakten, utan från våra egna bröder. Det är fortfarande ett stort trauma för det palestinska folket.

Det säger Ibtihal Al Aloul som bor mitt i Gaza City, där striderna efter valet var som värst. Trots att hennes pappa röstar på Hamas, bor familjen i ett höghusområde där majoriteten av grannarna tillhör Fatah. En stor del av våldet som följde efter valet utspelade sig just där, på gatan utanför hennes fönster.

– Jag såg människor som skjutits till döds. Det var prickskyttar uppe på taken och alla var rädda för att gå ut. Det är alltid fruktansvärt att gå runt och vara rädd för att bli skjuten, men att riskera att bli skjuten av sin egen granne är helt oacceptabelt. I Gaza är vi vana vid våld och att vara i konflikt. Men det brukar komma utifrån, inte från våra egna. Jag kan inte fatta att vi har gjort det här mot oss själva, säger Ibtihal.

Hon är uppvuxen med vänner ur alla politiska fraktioner och är van vid att umgås med folk som tycker olika. Men under de där dagarna var det flera av hennes tidigare vänner som vände sig mot varandra.

– Fatahanhängarna fick svårt att förlåta det Hamas gjorde och det blev svårare och svårare att mötas över partigränserna. Jag kände likadant. Jag har aldrig tillhört något parti, men när jag såg vad Hamas gjorde med Fatah, var det väldigt svårt att känna några som helst sympatier för dem. Jag kunde helt enkelt inte acceptera det jag såg. Hur skulle jag kunna umgås med vänner från Hamas, som inte tog avstånd från det som hände?

– Men jag bestämde mig för att göra det till en personlig utmaning att förlåta och gå vidare, fortsätter Ibtihal. Det är ju bara genom att fortsätta diskutera med människor som jag kan få dem att ändra sig.

Text: Pernilla Ahlsén

Publiceringsdatum: 2011-04-11

Till toppen av sidan
Men jag bestämde mig för att göra det till en personlig utmaning att förlåta och gå vidare. - Ibtihal Al Aloul

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...