Skriv ut

Är alla indier lika inför lagen? Det finns tyvärr tecken på motsatsen: att rättsväsendet agerar olika beroende på om de anklagade är rika eller fattiga. Men det har också visat sig att polisnonchalans och rättsröta kan bekämpas med aktioner, demonstrationer och mediekampanjer.

Det senaste året har det i tre uppmärksammade fall i Indien visat sig att det lönar sig att protestera när inflytelserika människor som begår brott kommer undan och fattiga människor som drabbas av brott nonchaleras.

I slutet av december uppdagades det att två män i Noida, en satellitstad utanför New Delhi, under två års tid sexuellt utnyttjat, mördat och stympat minst 20 barn och kvinnor. Männen är nu gripna. Indiska tidningar har publicerat deras namn, visar dem på bild och beskriver dem som monster och psykopater.

Men det finns en sidohistoria som är nästan lika ruskig som själva seriemorden. Nämligen historien om den indiska polisens ovilja att lyssna på de fattiga.

Redan när det första barnet försvann i mars 2005 gick föräldrarna till polisen för att göra en anmälan. Men polisen vägrade ta emot den. Så fortsatte det ända till i slutet av 2006. Trots att allt fler barn försvann mystiskt i ett och samma kvarter vägrade polisen att agera.

Men när man hittade skelettdelar i det öppna avloppsdiket bakom de två männens hus och tidningarna började rapportera gick det inte att strunta i försvinnandena längre.

Brott mot fattiga nonchaleras

Föräldrar och anhöriga till de försvunna barnen och kvinnorna – som alla kom från fattiga familjer – nonchalerades och förolämpades. ”Se efter era barn istället för att springa här med falska anklagelser”, vara bara en av flera kommentarer de fick höra från polisen. Gärningsmännen var en framgångsrik affärsman och hans betjänt. Båda bodde i ett fint hus i en stadsdel som fått ett enormt ekonomiskt uppsving de senaste åren med många IT- och teletjänstföretag.

Samtidigt har det runt arbetsplatserna och medelklasshemmen i Noida – som står för New Okhla Industrial Development Area – brett ut sig slumområden med inflyttade immigranter från framför allt de fattiga delstaterna Bihar och Västbengalen.

En insikt började sprida sig över Indien via tidningar och tv. Hade polisen tagit emot den första anmälningen för snart två år sedan hade kanske antalet mordoffer blivit på sin höjd ett–två. Nu blev det minst 20. Siffran kan stiga. Fortfarande saknas ytterligare 18 barn och kvinnor som försvunnit från samma kvarter.

Det hjälpte inte att regeringen ingrep och lät indiska rikskriminalen ta över utredningen, tillsatte en kommission, betalade ut brottsofferhjälp och avskedade sex polischefer – ilskan växte mot ett system som gör skillnad på folk och folk.

De drabbade familjerna, anhöriga och medborgarrättsaktivister demonstrerade på Noidas gator. ”Samma rättvisa för rika och fattiga” och ”Försenad rättvisa är förnekad rättvisa”, stod det på två plakat.

Sms-kampanjer

I två andra fall under 2006 lyckades allmänheten ändra domstolsbeslut, där inflytelserika män fått gå fria trots vittnen till brotten.

Sonen till en hög Kongresspartipolitiker mördade inför flera vittnen en flicka på en bar. Han frikändes.

Sonen till en hög polischef våldtog och mördade en juridikstudent. Han frikändes.

Misstanken om att domstolarna tagit hänsyn till att de båda gärningsmännen hade inflytelserika pappor växte. Den socialt engagerade tidskriften Tehelka och det privata tv-bolaget NDTV började bedriva kampanjjournalistik för att få dem fällda. Och allmänheten demonstrerade framför presidentpalatset och skickade tusentals sms med protester till ansvariga myndigheter.

Resultat: Rättegångarna gjordes om. Kongresspolitikersonen fick livstid. Polischefssonen dömdes till döden.

En ny tendens i de här uppmärksammade fallen var att den indiska medelklassen engagerade sig, vilket fick krönikören Shoma Chaudhury att i senaste numret av Tehelka göra följande slutsats: ”Det finns tecken på att medelklass-Indien börjat krypa ur sin kokong och börjat slåss för idén om ett rättvist samhälle”.

Text: Per J Andersson, Bombay

Publiceringsdatum: 2007-01-18

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...