Skriv ut

Palestiniern Riad Shihabi brottar ned Jenni Aho från Stockholmsförorten Botkyrka och håller fast henne i ett stadigt grepp. Båda gapskrattar. På ungdomscentret i gamla Jerusalem möts unga från många kulturer, med stöd av ABF i Botkyrka. Ökad förståelse och respekt för olika livsmönster är ett viktigt syfte.

Hur är det att vara ung palestinier i Jerusalems urgamla innerstad jämfört med att växa upp i Hallunda utanför Stockholm? Vad är gemensamt och vad är olika? Och vad man kan lära av varandra? På ungdomscentret Old City Youth Association i Jerusalem diskuteras de här frågorna livligt och högljutt. Sedan 2007 pågår ett ungdomsutbyte med 70-talsförorten Botkyrka där Hallunda ligger, och hittills har ett par grupper besökt varandras länder under cirka två veckor. Förberedelser och uppföljning med hjälp av webb och videokonferenser ingår.

– Jag tycker att vi är ganska lika när det gäller det mesta – utom synen på tjejer, säger Habib Rimlawi som var i Sverige förra året.

– Hos oss är tjejerna inte så fria som i Sverige. Det diskuterade vi mycket när jag var där, vilken inställning som är bäst. Jag visste inte innan att det var så olika.

Ungdomarna i lokalen bryter ut i en snabb och livlig diskussion om vilken kvinnosyn som är rimligast – den mer jämställda svenska eller den strängare palestinska. Både flickor och pojkar deltar. En del av flickorna har sjal som täcker håret, andra inte. Det märks att ungdomarna är vana att diskutera komplicerade ämnen där det finns olika uppfattningar.

– Det är inte bara kvinnosynen som är olika. Ni har mycket mer välstånd i Sverige, säger en flicka i rutig klänning.

– Och det sociala livet är annorlunda. I Palestina är vi alltid många fler som umgås. Vi har stora familjer och många vänner!

Old City Youth Association ligger vid en av de trånga, månghundraåriga basargatorna i den palestinska delen av gamla Jerusalem, bland småbutiker med allt från färska dadlar och doftande kryddor till mobiltelefoner och skor. Här, bakom en anonym dörr, har utsatta barn och ungdomar i området en fristad och kan delta i aktiviteter som dans, musik, idrott, data, läxhjälp och lägerverksamhet. På förmiddagarna när ungdomarna är i skolan är barnens mammor och andra kvinnor i området välkomna att använda det lilla gymmet, pröva på att surfa i datasalen eller delta i en samtalsgrupp. Stämningen är bullrig, engagerad och välkomnande,

– Vi behövs här, säger Sameer Amro som var med och startade centret för nästan 20 år sedan och fortfarande är en av de ansvariga för verksamheten.

Han har själv sina rötter i östra Jerusalem och vet att det är tufft att växa upp med kommersen, trängseln och fattigdomen i de smala gränderna. Till det kommer de problem som den israeliska ockupationen medför. Många unga hoppar av skolan, det finns droger, våld och kriminalitet.

– Utbytesprojektet skapar en enorm motivation bland våra ungdomar, berättar han. Alla vill få möjlighet att åka till Sverige, och då måste de engagera sig i förberedelsearbetet med studier och diskussioner. Och de kommer tillbaka fulla med intryck och tankar.

En insikt är att även ungdomar i Botkyrka i rika Sverige kan känna rotlöshet och utanförskap, särskilt de som har invandrarbakgrund.

– Vi kan dela de här känslorna fastän vi kommer från så olika miljöer. Alla möten som uppstår ger perspektiv och nya kunskaper. Därför är det här projektet så viktigt, för alla parter.

Jenny Aho är 17 år och var med i den första utbytesgruppen från Botkyrka 2007. Nu besöker hon centret tillsammans med sin mamma och kompisen Isabel Redhe. De tre har också rest runt på Västbanken och turistat i Jerusalem.

– Jag ville visa dem verksamheten här och Palestina, säger Jenni, som tänker arbeta som volontär i projektet efter studenten nästa år.

– Jag har lärt mig så oerhört mycket genom att vara med i projektet. Om olika livsmönster, värderingar och om Israel-Palestinakonflikten.  Jag tror att den här verksamheten betyder minst lika mycket för oss från Sverige som för våra palestinska kompisar.

Text: Agneta Carleson

Publiceringsdatum: 2009-10-06

Till toppen av sidan
Utbytesprojektet skapar en enorm motivation bland våra ungdomar. - Sameer Amro

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...