Skriv ut

Pierre Schori leder som förste svensk en FN-operation: UNOCI. Tillsammans med Afrikanska unionen (AU) ska den FN-ledda styrkan på runt 7000 man från ett 50-tal nationer samt 4000 franska trupper, säkerställa freden och främja utveckling i det krigshärjade Elfenbenskusten. - Enda sättet att få reda på vem som styr ett land är att folket går till val. Men det är svårt i ett land där få har identitetshandlingar, sa Pierre Schori under ett seminarium i november.

– En kall februarikväll i år medan jag befann mig i universitetsmiljö på Amerikas östkust, fanns ett meddelande på min telefonsvarare från FN:s generalsekreterare Kofi Annan. Han argumenterade för att jag skulle bli chef för UNOCI och jag kunde inte säga nej. Hela mitt liv har jag ju talat om FN:s betydelse och skrivit FN- resolutioner! berättade Pierre Schori.

Elfenbenskusten med sina 18 miljoner invånare har sedan självständigheten från Frankrike 1960, räknats som ett av Västafrikas mest stabila länder. Hit åkte många från regionen för att semestra, studera och arbeta. Men landet är sedan ett inbördeskrig 2002 delat i två: den norra delen som hålls av gerillasoldater ”Forces nouvelles” och den södra delen av landet som styrs av regeringssidan. Fram till den första militärkuppen 1999 satt envåldshärskaren Henri Konan Bedié på makten i Elfenbenskusten. Under hans tid blomstrade landet, mycket på grund av höga råvarupriser. Man exporterade kaffe, bomull och framför allt kakao. Men all opposition förbjöds och det var bland annat detta som ledde till uppror och dagens instabilitet. Nuvarande presidenten heter Laurent Gbagbo.

FN:s uppdrag är nu att tillsammans med AU ena och försona landet genom UNOCI (United Nations Operation in Cote d´Ivoire).

– FN:s arbete är att bidra till säkerheten och skydda civilbefolkningen. Vi ska även avväpna och demilitarisera cirka 38000 rebeller i nord och 4000 regeringssoldater i syd. Men där finns också runt 10000 oorganiserade miliser som utgör ett stort hot. När man lämnar in sitt vapen får man pengar och hjälp att inlemmas i samhället igen. Vårt uppdrag är även att hjälpa landet att gå till val vilket ska ske inom högst12 månader, sa Pierre Schori.

Svårt upprätta röstlängder

Här kommer problemet med att få har identitetshandlingar in, och därigenom svårigheten att upprätta röstlängder och dela ut röstkort. Hur ska man kunna vara säker på att valet blir rättvist, då man kan rösta två gånger eller inte alls? Under Bedié uppmuntrades fri invandring, bland annat finns runt tre miljoner människor från grannlandet Burkina Faso i Elfenbenskusten. De fick komma in i landet för att t.ex. bruka jorden, men utan klara rättigheter och just detta kan utvecklas till en ”giftcocktail”, menade Pierre Schori och ett ytterligare hot mot freden. Här visar sig frågan om just identitet, medborgarskap och rättigheter vara ytterst viktig: till exempel måste både ens mor och far vara födda i landet för att man ska kunna bli president. Men hur bevisar man det utan id-handlingar?

Detta har i sin tur lett till skapade etniska motsättningar och spänning kring jordägande, som givetvis underblåses av de som vill ta makten och de som tjänar på att fortsätta inbördeskriget. Grannländerna anser också att det kan leda till en regional konflikt om alla dessa ”invandrare” (som kan ha funnits sedan generationer tillbaka i Elfenbenskusten) plötsligt skulle skickas tillbaka.

– Afrikanska unionen har, till skillnad mot EU, större handlingskraft för att aktivt ”lägga sig” i fredsprocessen. Man anser fortfarande att läget i Elfenbenskusten utgör en fara för regionen. Man hoppas kunna stoppa folkvandringar och ett krig med etniska konflikter och undvika ett nytt Kosovo, sa Pierre Schori.

Tydligt FN-mandat

I Rwanda fanns inte ett mandat för FN att gå in, medan det i Elfenbenskusten finns ett tydligt mandat enligt kapitel 7 i FN-stadgan, sa Schori. FN får använda våld för att säkerställa säkerheten i en fredsfrämjande/fredsframtvingande operation, om läget i ett land hotar freden och stabiliteten. UNOCI är i dag den tredje största fredsbevarande FN-operationen.

Konsekvenserna av kriget är svåra. Elfenbenskustens exportinkomster rasar och ekonomin går kräftgång. Tidigare har landet fungerat som ett transitland för grannländerna, men numera kan Burkino Faso och Mali inte få ut sina varor till hamnen i Abidjan.

– Det är oerhört viktigt att landet blir stabilt igen. I de norra delarna är man på gränsen till en humanitär katastrof. Folket lider oerhört av att fredsavtalet inte hålls, sa Schori med stort allvar.

Men arbetet är svårt och väcker starka känslor hos alla inblandade, medgav Schori vilket också märktes bland åhörarna under den korta frågestunden. Bland annat finns där spänningar då de franska trupperna (”de neutrala styrkorna”) väcker oro hos folket såsom företrädare för den forna kolonialmakten. Frankrike har också stora ekonomiska intressen i landet. Men FN-soldaterna är mer populära och ses som neutrala. Att uppdraget är komplicerat återkom Schori till under seminariets gång:

Behovet av en framtid

Ett annat stort problem för Elfenbenskustens stabilitet är att 60 % av invånarna är under 18 år.

– Faran är att många unga inte känner att de har någon framtid. Vi ser det här i hela Afrika, i Irak och en västanvind av detta i Paris förorter, sa Schori. I Elfenbenskusten tillhör ungdomarnas drama den oberoende milisen som utnyttjar deras önskan att vara till nytta och behövda i samhället.

Kan FN och AU klara freden? frågade sig Pierre Schori slutligen.

– Ja, det tror jag. Elfenbenskusten står på randen av avgrunden, men borde inte vara där. Många av konflikterna är manipulerade. Folket lider medan de som har makten genom sin oförmåga håller folket som gisslan. Ja, därför att FN har bestämt sig för detta och satsat stora pengar. Och folket vill ha fred. Till exempel har Elfenbenskusten kvalificerat sig till VM i fotboll och alla var ute på gatorna för att fira. Då var man EN nation! avslutade Schori.

Text: Barbara Voors

Publiceringsdatum: 2005-11-22

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...