Skriv ut

En allvarlig konflikt har blossat upp mellan den buddhistiska majoritetsbefolkningen i Arakanstaten i nordvästra Burma, rakhine; och en muslimsk minoritetsgrupp, rohingyas.

Konflikten, som pågått under flera årtionden, blossade upp efter att tre muslimska män påstods ha våldtagit och mördat en buddistisk kvinna. Som svar tog ett gäng buddhistiska män lagen i egna händer och slog ihjäl tio oskyldiga muslimer på en buss i tron om att våldtäktsmännen fanns ombord. Efter detta eskalerade konflikten och flera människor tros ha dödats på båda sidor av konflikten. Tillförlitlig medierapportering saknas dock eftersom det är svårt för oberoende journalister att ta sig in i området.

Burmas regering har infört undantagstillstånd i Arakanstaten och folksamlingar på fler än fem personer är förbjudna.

Den muslimska minoritetsbefolkningen, rohingya, består av omkring två miljoner människor varav en majoritet lever i Burma och omkring 200 000 lever i Bangladesh. Trots att rohingya har levt i Burma under flera generationer har de aldrig blivit erkända som minoritetsgrupp varken i Burma eller i Bangladesh utan ses som illegala invandrare. De lever under ständigt förtryck och diskriminering och enligt FN är rohingyas ett av världens mest förtryckta minoritetsfolk.

– Palmecentret stödjer alla etniska grupper i Burma i deras kamp mot diskriminering och för demokrati. Det bästa vore att båda grupperna snabbt inledde en fredlig dialog för att lösa konflikten, säger Frida Perjus, Burma-handläggare på Palmecentret.

För mer information om konflikten i Arakanstaten läs artikeln ”Emergency rule declared in Arakan State” i Democratic voice of Burma. För mer information om Rohingyas läs Human Rights Watchs rapport från 2009

Publiceringsdatum: 2012-06-11

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...