Skriv ut

Den konflikt som blossade upp i Arakanstaten i västra Burma i juni mellan den buddhistiska majoritetsbefolkningen, rakhaine (arakaneser) och den muslimska minoritetsgruppen, rohingyas har nyligen eskalerat.

Under förra veckan dödades minst 80 personer, både buddhister och muslimer, och 3000 hem förstördes enligt uppgifter från regeringen. Människorättsgrupper befarar dock att siffran är högre. Sedan konflikten bröt ut i juni har över 100 personer dödats och över 100 000 människor beräknas ha drivits på flykt .

President Thein Sein meddelade tidigare i år FN att den burmesiska regeringen inte är ansvarig för rohingyas eftersom de inte är erkända som en etnisk folkgrupp i Burma. Han menade att FN:s flyktingorgan UNHCR borde se till att samtliga rohingyas förflyttas till ett flyktingläger i ett annat land. Den burmesiska regeringen menar att den muslimska minoritetsgruppen är illegala invandrare från Bangladesh. I själva verket finns omkring 800 000 rohingyas i Burma varav många har levt i Burma i flera generationer. Gränsen mellan Burma och Bangladesh är porös och människor har i århundraden rört sig fram och tillbaka över den.

FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Burma, Tomas Quintana, reste till Arakanstaten i början av augusti. Men efter hans besök anklagades han av arakanesiska politiska partier, buddhistiska munkar och vissa civilsamhällsorganisationer för att vara partisk och bara ha intervjuat representanter från rohingyas. Quintana efterlyste en oberoende undersökning av händelserna i Arakanstaten. En undersökande grupp tillsattes, men ingen representant från rohingyas fanns med i gruppen. Någon rapport från den utredande gruppen har ännu inte färdigställts.

Palmecentret stödjer demokratirörelsen i Burma genom bland annat utbildningsprogram där ungdomar från olika etniska grupper får utbildas i ämnen så som mänskliga rättigheter och jämställdhet.

– Utbildning och information är centralt för att skapa förståelse mellan olika etniska och religiösa grupper och förebygga konflikter. Det krävs fler insatser som är specifikt inriktade mot att överbrygga konflikten mellan rakhaine och rohingyas, säger Frida Perjus, Burmahandläggare på Palmecentret.

———————————————————————
Läs mer:

Irrawaddy News:
Survivors Slam Burmese Govt for Arakan Strife”.

Democratic Voice of Burma (DVB)
UN Rejects Thein Sein’s Potential Rohingya Plan”.

Publiceringsdatum: 2012-10-30

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...