Skriv ut

På söndag är det nyval till parlamentet i Kosovo. I ett land med över 40 procents arbetslöshet är missnöjet med den rådande politiken stort. Något som kan gynna oetablerade partier, menar Levend Bicaku som är Palmecentrets koordinator i Pristina, Kosovo.

– En ny spelare är partiet Vetevendosje som mycket väl kan överraska på söndag. Det gjorde det i alla fall i de senaste lokalvalen i november 2013, då det blev största parti i huvudstaden Pristina. Medborgarna i Kosovo vill se förändring. Men framför allt tror jag att de vill straffa de etablerade partierna för att de inte kan få saker gjorda, säger Levend Bicaku.

Det var de största partierna som i början av maj beslutade att nyval skulle utlysas. Detta efter att de inte hade kunnat komma överens i två grundläggande frågor: om Kosovo ska ha en armé och om platser i parlamentet ska reserveras för landets minoriteter.

– Förtroendet för politikerna är lågt. Många gamla politiker förknippas med korruption eller rentav kriminalitet. En konsekvens av det är att många partier på senare tid har rekryterat mer politiskt neutrala personer till sina partier, till exempel företrädare från oberoende organisationer. Det blir tydligt att många partier saknar egna strukturer för att forma nya generationer av politiker. I stället ägnar de sig åt ”head hunting”.

Politiken i Kosovo är rörlig och personcentrerad. Liten hänsyn tas till ideologi och partiprogram. Utgången av söndagens val är därför svår att förutspå, menar Levend Bicaku. Även om fördelningen av röster och mandat skulle bli ungefär som i förra valet kan nya koalitioner uppstå.

– Men oavsett utgången är det positivt att intresset för valet både i media och hos befolkningen är större än det någonsin har varit tidigare. Förhoppningsvis betyder det också att valdeltagandet kommer att öka, säger Levend Bicaku.

Text: John Runeson

 

Publiceringsdatum: 2014-06-05

Till toppen av sidan