Skriv ut

Roula Meri från Nablus köper inte varor från ockuperad mark. Svenska konsumenter har i dag ingen möjlighet att välja bort produkter från de israeliska bosättningarna.

roula-meri---nablus-faceboo.jpgDen israeliska ockupationen är illegal enligt FN och folkrätten. Därför uppmanar Socialdemokraterna och Palmecentret den svenska regeringen att införa ursprungsmärkning av produkter från bosättningarna. Frågan lyfts just nu på Facebook i kampanjen ”Märk ockupationen”.

EU och Sverige betraktar de israeliska bosättningarna på Västbanken som hinder för freden. Ändå importerar EU varor från bosättningarna för mer än två miljarder kronor per år. Och bidrar därmed till att finansiera bosättningspolitiken.

– Jag är emot varor från bosättningar eftersom bosättarna har stulit vårt land. En del företag i bosättningar betalar israeliska staten för säkerhetsstyrkor som ”skyddar” dem från oss. När du köper varor från bosättningar finansierar du en israelisk militarisering av vårt land, säger den 34-årige sociologen Alaa Halayka från Hebron.

Storbritannien och Danmark har redan utarbetat system för märkning av bosättarprodukter. För att göra det möjligt för konsumenter att stå upp för freden och bojkotta bosättningarna måste Sverige göra detsamma menar Socialdemokraterna och Palmecentret.

Publiceringsdatum: 2013-03-21

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...