Skriv ut

- Jag är inte rädd längre, när jag vill säga något så ber jag om ordet utan att tveka. Ana Maria Cuellar Cubillos är 55 år. Hon kommer från staden la Hormiga, centralort i departementet Putumayo, Colombia. Vi sätter oss ner i anslutning till den nationella konferens som PDA: s kvinnokollektiv anordnar i Bogotá.

150 kvinnor ifrån hela landet har kommit för att delta. Det har tagit Ana Maria, tillsammans med sin dotter och tre kamrater 18 timmar med buss att ta sig hit och hon ser trött men väldigt glad ut.

– Du förstår jag var väldigt blyg i början, vågade inte säga något alls, men mötena med kvinnorna har hjälpt mig mycket, berättar hon.

Ana Maria har varit engagerad i partiet sedan starten, först i Cambio Social, som blev PDI och som till slut blev PDA. Hon är lärare och det var genom sitt engagemang i partiet lokalt och i lärarfacket FECODE som hon blev tillfrågad om hon ville delta i projektet. Hon pratar exalterat om vad de har lärt sig, att organisera sig bättre och bli mer aktiva, och om den lokala kvinnoklubben som de startat.

Det var svårt i början att samarbeta med de olika politiska tendenser som PDA består av, det fanns mycket misstänksamhet som byggts upp under lång tid. Men genom kvinnokollektivets aktiviteter har man hittat sätt och frågor att arbeta tillsammans med. Man håller i workshops och seminarier, diskuterar politik, ekonomi och sociala frågor.

I La Hormiga pågår just nu de gemensamma förberedelserna inför demonstrationerna den 8 mars. För Ana Maria har det gemensamma arbetet varit viktigt, hon berättar hur hon fått en större förståelse och respekt för andras åsikter. Hon kandiderade till borgmästarvalet 2007 men förlorade. Nu satsar hon på de lokala valen nästa år igen.

– Jag vill bli borgmästare! säger hon nästan generat. Jag har lärt mig att bli oberoende, att se mina egna styrkor. Jag gör det jag tänker och känner nu. Jag har slutat att bara följa andra.

Text: Mikael Näve Ljunggren

Publiceringsdatum: 2010-03-26

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...