Skriv ut

– Jag är 60 år gammal och stolt över att få rösta för första gången, säger Omar Mestiri, inför det kommande valet i Tunisien den 23 oktober. Det är det första fria valet på ett halvt sekel. Ett interimsparlament ska väljas för att styra landet fram till dess att ett allmänt val kan äga rum.

Omar Mestiri är medlem i Tunisiens nationella råd och i människorättsorganisationen CNLT (Conseil National pour les Libertés en Tunisie). Han leder också webbradion Kalima. Mestiri har kommit till Stockholm för att medverka i en konferens med den syriska oppositionen men han vill också passa på att informera om läget i sitt eget land.

På frågan om hur den arabiska våren utvecklas i det land som gjorde revolution först svarar han:

– Sakta men säkert. Tunisiens nationella råd har en klar plan för övergången till verklig demokrati. Det handlar om fria val, om att reformera polisen, skapa nya domstolar och nya medier och att bekämpa korruptionen, säger Mestiri.

Längtan efter demokrati och nya ledare är stark, men Tunisiens nationella råd har valt att inte hålla president- eller parlamentsval direkt, utan startar processen med val till en konstituerande församling.

– Vi insåg att risken fanns att diktaturen bara skulle återuppstå under nya namn om den gamla konstitutionen fanns kvar, säger Mestiri.

Inför valet den 23 oktober möter väljarna en förvirrande uppsjö av partier. Över 100 partier ställer upp i valet med sammanlagt mer än 11 000 kandidater, vilka tävlar om de 217 platserna i parlamentet. Det är för mycket, tycker Mestiri, som hoppas och tror att valsoppan vid nästa val kokat ner till cirka tio partier.

– Det skulle göra det politiska landskapet överblickbart.

Valen blir proportionella. Inget parti, inte ens det starkt etablerade islamistiska an-Nahda, ser ut att få mer än 30-35 procent.

– Jag ser inte islamisterna som ett hot. Det finns radikaler inom islamisterna, men jag tycker inte att islamisterna är radikala. Efter att själva ha blivit förtryckta känner de frihetens och yttrandefrihetens värde, säger Mestiri.

– Men vi ska inte vara naiva. I Egypten har islamisterna börjat sälla sig till armén för att motarbeta revolutionen.

Den gamla regimen försöker störa valen genom att provocera fram våld. Samtidigt kommer mycket vapen in i landet via den libyska gränsen. Och en del av medierna försöker skapa panik genom att sprida rykten om matbrist eller om kaos i samhället.

Mestiri hoppas trots allt detta på ett valdeltagande som blir högre än 40 procent, det behövs om valen ska vara trovärdiga, enligt honom.

Noureddine Chatti, ordförande i Svensk-Tunisiska föreningen, deltog också i seminariet. Han berättade att 6 000 tunisier i Sverige ska få rösta i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro.

– Många tunisier gråter för att de ska få rösta för första gången, säger han.

Polisen, rättsväsendet och korruptionen

Cirka 40 av de högst uppsatta polischeferna har gripits, men de har ännu inte ställts inför rätta.

– Vi bad övergångsregeringen att säkra arkiven, säger Mestrisi, men det skedde inte och polisen har lyckats förstöra de flesta av dokumenten. Det har de gjort för att försvåra möjligheten att ställa poliser till svars för de tusentals brott som begåtts genom åren.

Förmodligen blir man tvungen att nöja sig med några rättegångar som får fungera som exempel på vad som gäller i en rättsstat.

Personer från den gamla ordningen sitter fortfarande i ledningen för rättsväsendet. Offren för människorättsövergrepp är tusentals, men ingen har kunnat ta sitt fall till domstol.

– Men det finns ljuspunkter. Landets domare har skapat en egen organisation, och demonstrerat och strejkat för en nyordning, säger Omar Mestiri.

När det gäller korruptionsbrott har bara ett litet antal fall tagits till domstol, framför allt de som gäller Ben Alis familj och släktingar.

Mestiri fick frågan om vad som ska hända med byråkratin – bör regimens tjänstemän bytas ut, som i Irak efter den amerikanska invasionen, eller behållas?

– Det går egentligen inte att jämföra Tunisien och Irak. Vi är inte ett ockuperat land utan har befriat oss själva helt fredligt. Ska man avskeda alla byråkrater? Nej. Jag tror att man måste förändra regler och institutioner och avskeda en del personer, men också behålla många, svarade Mestiri.

– Sorgligt nog går vi till val utan nya etermedier, säger Mestiri.

Under de nio månaderna sedan revolutionen har inga nya radiostationer eller tv-stationer skapats. Samtidigt har webbradiostationer och bloggare och sociala media spelat en stor roll under demokratiseringsprocessen.

– Tyvärr finns också medier som ägs eller styrs av polisen. Men jag är säker på att törsten efter yttrandefrihet är så stark att den inte går att släcka, säger Mestiri.

Kvinnornas roll i Tunisien

Flera frågor under seminariet handlade om jämställdheten i Tunisien och om revolutionen kan innebära ett steg tillbaka för kvinnorna. Det finns en regel om att vartannat namn på listorna till den konstituerande församlingen ska vara en kvinna. Men partierna är många, de flesta partier kommer bara att få in en enda kandidat, och i princip alla har en man som första namn.

– Därför kommer kvinnorna inte att bli fler än kanske 20 procent, tror Mestiri.

Chatti menar att kvinnorna ändå har en stark position i Tunisien.

– Över 60 procent av studenterna är kvinnor. Kvinnorna är ingenjörer, poliser, advokater. De går inte att flytta bort. Tyvärr har de progressiva partierna minst kvinnorepresentation, säger han.

Bertil Kinnunen, ombudsman för Socialdemokraterna i Uppsala, besökte nyligen Tunisien för att undersöka möjligheten till samarbete med ett socialdemokratiskt systerparti i Tunisien inom ramen för Palmecentrets och Socialdemokraternas demokratiinriktade partistöd. Systerpartiet, FDTL, har fått 30 000 nya medlemmar på ett halvår.

– En sådan ökning vore en gigantisk utmaning för ett politiskt parti var som helst. Och inför ett stundande val, strax efter en revolution, är det en nästan omöjlig uppgift. Därför inleder vi samarbetet med att arbeta för fungerande partiorganisationer.

Palmecentret och Socialdemokraterna ser också som en viktig uppgift att markera att FDTL måste arbetar aktivt med jämställdheten.

– Allas lika värde är en omistlig del av vår ideologi och är ett villkor för samarbete, säger Kinnunen.

Fakta/
Cirka 10 procent av tunisierna, en miljon, har flytt eller flyttat från landet. I Sverige får drygt 6 000 tunisier rösta i Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro

Text: Jonas Fredén

Publiceringsdatum: 2011-10-13

Till toppen av sidan
Många tunisier gråter för att de ska få rösta för första gången. - Noureddine Chatti,

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...