Skriv ut

I dag tillkännages vem som får Nobels fredspris 2013. En storfavorit är Malala Yousafzais, en sextonårig kvinna som kämpar för flickors rätt till skolgång i Pakistan.

Malala Yousafzais har i flera år drivit frågan om flickors rätt till utbildning. För ett år sedan blev hon skjuten av talibaner på vägen från skolan. Hon återhämtade sig trots den allvarliga skottskadan och fortsatte oförminskat sin kamp.

Pakistan är ett mycket patriarkalt samhälle. Situationen för kvinnor försvåras än mer av extremistiska krafter. Talibaner har förbjudit flickor att studera och har bränt ned skolor.

Palmecentret samarbetar sedan 2007 med organisationen Women Worker’s Help Line (WWHL). Deras mål är att öka kvinnors delaktighet i pakistansk politik på både lokal och nationell nivå. De riktar sig framför allt till kvinnliga arbetare, ofta inom den informella sektorn.

– Kvinnors deltagande i politiken är avgörande för Pakistans framtid och för huruvida landet kommer att kunna utvecklas mot en mer stabil demokrati, säger Frida Perjus, handläggare för Palmecentrets verksamhet i Pakistan.

WWHL utbildar kvinnor i jämställdhet och det politiska systemet i Pakistan. Många av de kvinnor som genomgår utbildningar ökar sitt politiska deltagande och sprider kunskap om jämställdhet vidare till fler kvinnor i sina samhällen. WWHL håller även utbildningar i jämställdhet för män.

– Precis som Malala Yousafzais kämpar WWHL för kvinnors utbildning. Utbildning är en förutsättning för att de ska kunna ta plats i politiken. Men det krävs också att männen förändrar sina attityder mot kvinnor. Det är ingen enkel uppgift och därför behöver de allt stöd de kan få. Malala Yousafzais är en viktig förebild, får hon priset skulle det betyda mycket för kvinnokampen i Pakistan, säger Frida Perjus.

Text: John Runeson

Foto: WWHL

Publiceringsdatum: 2013-10-11

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...