Skriv ut

Den 21 februari 1986 gjorde Olof Palme ett av sina sista större framträdanden. Det var vid en manifestation mot apartheid. Ett engagemang som varat länge och Palme förklarade varför. "Apartheid är en unik form av ondska. Det är den enda form av tyranni som brännmärker en människa ända från födseln på grund av hennes hudfärg. Barnets öde avgörs i samma ögonblick som befruktningen sker." Palmes sista ord den kvällen löd: "Om världen bestämmer sig för att avskaffa apartheid så kommer apartheid att försvinna."

Fyra år senare frigavs Nelson Mandela och när beskedet om hans bortgång når mig minns jag bilden på Mandela kramandes Lisbeth Palme. Det blev en lång kram – för en lång vänskap. Ända sedan början av 70-talet hade Sverige gett statligt stöd till ANC.

Bara en månad efter sin frigivning från ett 27-årigt fängelsestraff kom alltså Nelson Mandela till Sverige. Där mötte han också Ingvar Carlsson och berättade för honom om alla de nya vänner som han fått efter sin frigivning. Men, som han sade när han kom till Sverige som första land utanför Afrika: Nu ville han hedra den vän som fanns där när vänkretsen inte var lika stor.

Nelson Mandela kommer att gå till historien som en av världens kanske störste politiker. Inte minst är det hans budskap om försoning som utgör det starkaste minnet och största hoppet inför framtiden. Därför har det också varit stort när Nelson Mandela och Oliver Tambo, som var med vid Olof Palmes engagerade tal mot apartheid den 21 februari 1986, berättade hur stödet från Sverige och inte minst Olof Palme bidrog till att deras frihetsrörelse blev inkluderande istället för att bli anti-vit.

Jens Orback
Generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center

Stöd det fortsatta arbetet i Olof Palmes och Nelson Mandelas anda. Ge en gåva till Palmecentrets solidaritetsfond.

Publiceringsdatum: 2013-12-06

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...