Skriv ut

Förra veckan misshandlades Hassanna Abba av marockansk polis på grund av sitt arbete för ett fritt Västsahara.

Abba arresterades under en demonstration mot den marockanska kolonialmakten i Layoune, som ligger på ockuperat territorium i Västsahara. Han förhördes sedan av polisen och misshandlades svårt under tre timmar. Därefter släppte polisen honom ute i öknen, en mil utanför Layoune, för att lämna honom åt sitt öde. Där hittades han av en annan västsaharier som kunde hjälpa honom hem.

Situationen för västsaharier som bor på de ockuperade territorierna blir allt värre. Den senaste tiden har också olika utländska aktivister, från Spanien och Mexico, misshandlats brutalt av den marockanska polisen.

Palmecentret jobbar aktivt tillsammans med den västsahariska befrielseorganisationen Polisario för respekt för folkrätten och Västsaharas rätt till självständighet. Samarbetet handlar bland annat om stöd till kvinnoorganisationer i de västsahariska flyktinglägren och till att stärka organisationer som jobbar mot den marockanska ockupationsmakten.

Hassanna Abba är aktiv i Polisario. Han har bland annat deltagit i Polisarios och Olof Palmes Internationella Centers gemensamma aktiviteter.

Publiceringsdatum: 2010-09-07

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...