Skriv ut

Det gått fem år sedan den internationellt kända ryska journalisten Anna Politikovskaja brutalt mördades utanför sitt hem i Moskva. De som tog hennes liv har ännu inte fått sina domar. Som undersökande journalist på Novaja Gazeta var Anna Politikovskaja ibland den enda som gav uttryck åt Putinregimens offer. Politkovskaja uppmärksammades särskilt för sin modiga bevakning av krigen i Tjetjenien, vilken innebar att hon utsatte sig för stora risker.

Anna Politikovskaja

Till minnet av Politikovskaja har regissören Marina Goldovskaya nu gjort en film om henne med titeln ”Frihets bittra smak” (85 min). Svenska journalisten och Rysslandskännaren Malcolm Dixelius har producerat filmen som premiärvisades i Stockholms ABF-hus med Olof Palmes minnefond och Olof Palmes Internationella Center som medarrangörer.

Efter filmen hölls ett samtal med publiken. Malcolm Dixelius sa att det är mycket ovanligt med undersökande journalistik i Ryssland. En stor del av nyheterna där uppkommer i form av ”läckor” med utplanterad information som myndigheterna vill få ut.

Sedan Putin kom till makten har minst 35 journalister och ännu fler administratörer inom pressen mördats. Nästan inte en enda av förövarna har dömts för dåden. Dixelius sa att orsaken till morden oftast är att starka lokala affärsintressen hotats, mycket sällan har det berott på ren journalistisk kritik.

På en fråga om vem som kan tänkas ha utfört eller beordrat mordet på Anna Politikovskaja svarade Dixelius att det finns uppgifter som pekar i riktning mot den sittande regeringen i Tjetjenien. Han bedömde att mordet inte beställts från kretsarna kring Putin.

Tidigare samma dag ordnades Baltic World Round Table 2011 på Södertörns högskola. Där medverkade Ryska journalistunionens verkställande sekreterare Nadezha Azhghikhina som i sitt tal starkt kritiserade den utbredda och svårbemästrade korruptionen i hemlandet. På en direkt fråga menade dock Azhghikhina att pressituationen har förbättrats något i Ryssland på senare tid.

Anna Politkovskaja tilldelades flera internationella utmärkelser för sina insatser redan under sin livstid. År 2004 fick hon Olof Palmepriset tillsammans med ryska människorättskämparna Ljudmila Aleksejeva och Sergej Kovaljov.

I beslutsmotiveringen sades bland annat att: ”De tre pristagarna alla är betydelsefulla symboler för en lång kamp för mänskliga rättigheter i Ryssland”. Om Anna Politkovskaja påpekades särskilt att hon var ”Känd för sitt mod och sin styrka att rapportera under svåra och farliga förhållanden”.

Text: Gunnar Lassinantti

Publiceringsdatum: 2011-10-11

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...