Skriv ut

45 år, bor i Betlehem, Västbanken.

Kan konst och teater skapa fred och ett mer tolerant samhälle?

– Självklart, säger Nelly Ne’ameh som arbetar på Dalal Institute, en organisation som strävar efter att få palestinierna att mötas genom kulturen.

Hon tar emot mig i Dalals lokaler på tredje våningen i ett höghus i centrala Betlehem. Det är ett stort rum med högt i tak och mycket fritt utrymme. Bord och stolar står uppställda längs väggarna. I hyllorna trängs böcker med kritor, målarfärg och penslar. På ett bord ligger pärlprydda frigolitfiskar på tork och på väggen hänger teckningar bredvid bilder på dansande barn.

På eftermiddagar, kvällar och helger är det full aktivitet här. Är det inte barn och deras föräldrar som pysslar eller spelar teater, så är det en grupp ungdomar som övar den palestinska folkdansen, dabke. Men just den här söndagen är det tomt, för barnen som skulle ha varit här, är på studiebesök i Ramallah.

– En viktig del av vår verksamhet är att lära deltagarna hur man interagerar och kommunicerar med andra. Att spela teater, leka och skapa saker med händerna är utomordentliga sätt för människor i alla åldrar att mötas, säger Nelly när vi slår oss ner inne på hennes kontor.

När deltagarna spelar teater får de prova olika roller och lär sig på så vis att sätta sig in i andra människors perspektiv. Att måla en teckning tillsammans är samtidigt en bra träning i att samarbeta och kompromissa. Och när de bygger en skulptur övar de på att vara kreativa och hitta lösningar på olika problem.

– På så vis är vår verksamhet perfekt träning i konfliktlösning, säger Nelly.

Text och bild: Pernilla Ahlsén

Publiceringsdatum: 2011-04-11

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...