Skriv ut

53 år, bor i Beit Amar, Västbanken.

Huset ligger vackert, en bit upp i slänten, med utsikt över byn och det mjukt böljande landskapet. En säck cement står i trappan som leder upp till ytterdörren.

– Välkommen till mitt nya kungarike, säger Nidal Abu Ayyash och bjuder mig att kliva in.

Nedervåningen saknar fortfarande inredning, men övervåningen har fått ett kök, ett sovrum och ett kontor. Det är här Nidal bor och arbetar.

Han hinner både bjuda på granatäppeljuice och koka kaffe medan han redogör för allt han sysslar med. Nidal har jobbat med radio och TV, driver en egen journalistutbildning, har skrivit en bok om kommunikation och föreläser om konfliktlösning och den svåra konsten att föra dialog.

Flera gånger har han varit med på dialogprojektets utbildningar och föreläst om hur människor kan leva i samförstånd.

– Vi kan inte leva ensamma, vi behöver andra människor, så vi måste lära oss att leva tillsammans. Det är inte konstigt att det uppstår konflikter, men det mesta går att lösa bara vi pratar med varandra, säger han.

Det här är ingen ny insikt. Nidal växte upp i ett hem där diskussionen stod i centrum. Alla beslut debatterades noga, och varje familjemedlems röst räknades. Barnen uppmuntrades att ha en egen åsikt, men fick också lära sig att respektera att andra tyckte olika.

– Vi var som vänner hela familjen. Det fanns inga tabun, vi kunde prata om allt. Jag kände att min åsikt var viktig, och det gav mig mod att ifrågasätta och säga ifrån när jag såg orättvisor och sådant som jag tyckte var fel. Men jag fick även lära mig att acceptera att inte alla tyckte som jag, och att man kan vara vänner för det, säger Nidal.

Text och bild: Pernilla Ahlsén

Publiceringsdatum: 2011-04-11

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...