Skriv ut

23 år, bor i Beit Jala, Västbanken.

– Så där, jag ska bara knyta en rosett så är det klart.

Nisreen Takatkah håller upp födelsedagskortet som hon har gjort av en tom chokladask, ett sidenband och några gamla brevpapper. På bordet ligger en hög med pärlor tillverkade av majsmjöl och väntar på att sättas ihop till ett halsband.

– Jag återvinner saker som annars hade slängts och skapar fina saker av dem, berättar hon.

Nisreen går alltid igenom soporna innan familjen slänger ut dem.

– Du skulle bli förvånad om du visste hur mycket som går att spara och återvinna, säger hon och skrattar.

Det kan vara en urdrucken juiceflaska, ett gammalt armband som ingen längre vill ha, eller en kastanj som hennes systerbarn har hittat på gatan.

– Det är inte alltid jag vet vad jag ska göra av sakerna när jag ser dem, men jag sparar allt. Sedan sitter jag och funderar över hur man kan använda sig av dem för att skapa något nytt när resten av familjen tittar på TV. Kommer jag inte på något eget, surfar jag på Internet efter tips och inspiration.

Att pyssla med återvunna saker har varit Nisreens stora intresse i många år, och nu vill hon använda sig av hantverket för att hjälpa människor som har farit illa.

– Jag vill ha ett arbete där jag gör nytta. Vi lever i ett samhälle där många människor mår dåligt, och det är vår plikt att hjälpa till på det sätt vi kan. Att inspirera människor att skapa är det jag gör bäst, säger hon.

Text och bild: Pernilla Ahlsén

Publiceringsdatum: 2011-04-11

Till toppen av sidan
Jag vill ha ett arbete där jag gör nytta. Vi lever i ett samhälle där många människor mår dåligt, och det är vår plikt att hjälpa till på det sätt vi kan. - Nisreen Takatkah

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...