Skriv ut

Khaira Mohammed Bachir är 22 år och har aldrig varit i Västsahara, det land som hennes föräldrar flydde ifrån 1975. Hon är född och uppvuxen i de västsahariska flyktinglägren i öknen i Algeriet. Här arbetar hon som engelskalärare på ett av de västsahariska ministerierna.

Khaira Mohammed Bachir, Västshara. Foto: Irma Norrman

Hur var det att växa upp i de västsahariska flyktinglägren i Algeriet?

– Ockupationen har tagit min barndom. Den enda minnesbild jag har av den tiden är av mig själv i smuts och en känsla av vilsenhet. Vi hade inga böcker och lekte inte. Vi levde som de gamla. När jag växte upp undrade jag ofta varför vi bodde här. Jag undrade också varför vi bodde i tält och varför människor var glada trots att vi levde i regn och i blåst.

Hur har barnen i flyktinglägren det i dag?

– Barnen i flyktinglägren har det bättre än vad vi hade. Nu har de fler möjligheter. Här i lägren finns internet, fotbollsplaner och bibliotek.

Du har läst hela din utbildning i Algeriet, utanför lägren. Hur var livet där?

– Det var bättre där. Algeriet är en annan värld än den värld vi kommer ifrån. Havet, byggnaderna, gräset, träden. Här finns bara öken. Jag och min syster reste runt mycket när vi bodde i Algeriet, till havet och bergen. Under åren i Algeriet fick vi också vänner från Mauretanien och Jemen som vi fortfarande har kontakt med.

Ser du en framtid i lägren?

– Jag ställer mig ofta den frågan och blir osäker… Ibland fokuserar jag på vår frihetskamp och tänker att jag vill arbeta och kämpa för ett fritt Västsahara. Ibland får jag andra idéer som att jag måste arbeta för att försörja min familj och att jag måste studera vidare. Jag föredrar det senare. Det finns ett arabiskt ordspråk som säger ”om du vill ha en vacker framtid måste du studera, om du vill ha en lycklig familj måste du studera, om du vill ha båda måste du studera”.

Vad drömmer du om?

– Först av allt är min dröm, liksom alla västsahariers, ett fritt och självständigt Västsahara. Jag drömmer också om en fredligare värld. Liksom alla ungdomar drömmer jag också självklart om att bilda familj i framtiden.

Text och bild: Irma Norrman

Publiceringsdatum: 2011-04-14

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...