Skriv ut

Balkan har drabbats av de värsta översvämningarna på flera generationer. Bosnien och Hercegovina och Serbien befinner sig i kris. Palmecentret följer utvecklingen med personal på plats och genom en kontinuerlig dialog med våra samarbetsorganisationer

– De flesta av våra samarbetsorganisationer är engagerade i hjälparbete och samlar in och delar ut förnödenheter. Just nu får de vanliga projektaktiviteterna stå tillbaka för det akuta solidaritetsarbetet, säger Emira Mesanovic, samordnare för Palmecentret vid kontoret i Belgrad.

Stora delar av både Bosnien och Hercegovina och Serbien står under vatten. Tusentals har tvingats från sina hem. Och en fjärdedel av Bosnien och Hercegovina är utan rent vatten. Hittills rapporteras om närmare 50 döda men antalet befaras stiga.

– De skyltar som tidigare varnade människor för minor har sköljts bort. Dessutom har minorna har rört på sig och gjort marken livsfarlig, säger Emira Mesanovic.

Solidariteten mellan människor och länder på Västra Balkan har under de senaste dagarna varit stor, berättar Emira Mesanovic.

– Människor har hjälpt varandra över landsgränser och etniska tillhörigheter. Inte minst i Bosnien och Hercegovina där människor som tidigare inte har haft särskilt mycket kontakt med varandra nu samarbetar för att distribuera mat, kläder och vatten.

– Palmecentret följer situationen noga och vi står i daglig kontakt med våra partners i området för att se på vilket sätt vi kan hjälpa till, säger Mikael Leyi regionsansvarig för Västra Balkan på Palmecentret.

Text: Oskar Röhlander

Publiceringsdatum: 2014-05-21

Till toppen av sidan