Skriv ut

”Det är vår moraliska skyldighet att göra de här berättelserna kända”, sade Dana Golan från den israeliska organisationen Breaking the silence på ett seminarium i samband med lanseringen av boken Bryt tystnaden. Boken, som ges ut av Leopard förlag, samlar vittnesmål från israeliska soldater om deras tjänstgöring och kontakt med palestinier i de ockuperade områdena på Västbanken.

Jesns Oback och Dana Golan. Bryt tystnaden! Foto: Martin Karlsson Seminariet arrangerandes av Olof Palmes Internationella Center och Leopard förlag i ABF-huset i Stockholm den 17 april. Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback var samtalsledare och palestinakännaren Victoria Strand medverkade som kommentator.

– Det är en sak att försöka föreställa sig hur det är att vara den andre, det är något jag tror är bra, men det kan vara ännu svårare att försöka se sig själv. Om jag menar att jag ser den andre så skulle jag vilja säga att Dana Golan har vågat se sig själv i den kontext som hon växte upp i, sa Jens Orback och bad Golan berätta om arbetet med boken Bryt tystnaden och att göra ockupationens vardag känd bland vanliga israeler.

Golan tjänstgjorde i Hebron mellan 2001 och 2002 i den israeliska arméns utbildningstrupp. 2008 återvände hon till Hebron tillsammans med frivilligorganisationen Breaking the Silence och bestämde sig för att gå med.

– När jag kom tillbaka till Hebron som civil kom också minnena från min tjänstgöring snart tillbaka. Då kände jag att jag inte längre kunde tiga om det jag hade sett och varit med om, sa Dana Golan.

Breaking the Silence grundades 2004 i Jerusalem av 60 veteraner från den israeliska armén. Gemensamt för dem var att de alla hade tjänstgjort i ockuperade områden och att de nu tyckte det var dags att dela med sig av sina upplevelser.

– Den insikt som förde oss samman var att det vi hade deltagit i var fel, sa Dana Golan

Boken Bryt tystnaden innehåller 145 vittnesmål från 101 soldater. Intervjuerna har gjorts mellan 2000 (strax efter den andra intifadans slut) och fram till 2010.

– I boken visar vi att även om ockupationen började som en säkerhetsåtgärd för att skydda den israeliska civilbefolkningen och militären, är allt mer av det som armén faktiskt gör rent offensivt, sa Dana Golan.

Intervjuerna är indelade i fyra olika delar som utgår från den israeliska arméns val av strategier för att kontrollera den palestinska befolkningen. Dana Golan gav exempel på metoder som armén använder för att förebygga palestinska attacker och upprätthålla lag och ordning i de ockuperade områdena.

– Det finns ett ganska nytt exempel. I en video som lades ut på You Tube för några veckor sen kan man se hur en israelisk militärpatrull åker in i en palestinsk by på ockuperad mark mitt i natten och skjuter i luften och skriker. Det här gjorde man vid upprepade tillfällen under kanske två veckors tid. Anledningen är att man vill skapa en närvaro och ingjuta en känsla av att vara jagad hos palestinierna, sa Dana Golan

På instruktionstavlan i en militärförläggning i Hebron 2010, berättade Golan, fanns det till och med en stående arbetsuppgift som var  ”att störa vardagen för palestinierna i bostadsområdet”.

Arbetet med att nå ut till den israeliska befolkningen om ockupationens vardag innebär många utmaningar.

– Bilden av den här verkligheten existerar inte ens i den israeliska debatten, berättade Golan.

Frånvaron av palestinska röster i den israeliska vardagen försvårar också en framtida försoning, vilket poängterades av Victoria Strand:

– Många av de unga israeliska soldaterna har inte ens mött en palestinier innan de börjar sin tjänstgöring i de ockuperade områdena, sa hon. För att en förändring ska bli möjlig så måste någon våga börja prata om det som sker.

– Självklart är det tystnaden om ockupationen som har gjort att den har kunnat pågå under så lång tid och det är den tystnaden som vi kämpar mot, sa Dana Golan.

Hon tror att en ökad medvetenhet om de konsekvenser den israeliska ockupationen får för den palestinska befolkningen, måste få Israel att agera:

– Med vårt arbete försöker vi tvinga människor att avgöra hur mycket av det som pågår som de kan rättfärdiga för sig själva, sa hon.

 

Text och foto: Martin Karlsson

Läs mer om boken på Leopard förlags hemsida

Publiceringsdatum: 2013-04-22

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...