Skriv ut

Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad väcker starka känslor i Palestina.

Demonstration i Palestina. Foto: IBL

USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad har väckt ilska bland palestinierna och orsakat oroligheter som även påverkat Palmecentrets samarbetspartner.

– En av de organisationer vi stöder har sitt kontor i Gamla stan i Jerusalem och de fick hålla stängt i går. En annan organisation fick ställa in en konferens, berättar Zarifeh Malki, som arbetar för Palmecentret i Palestina.

– Våra samarbetspartners tar självklart ställning mot USA:s beslut att erkänna Jerusalem som en huvudstad enbart för Israel. De har gjort uttalanden och jag har sett flera organisationer och personer som i sin profilbild på Facebook lägger upp en symbol med texten ”Jerusalem är Palestinas huvudstad”.

Fredag är helgdag i den judiska och muslimska världen. Många kommer att gå till fredagsbönen, vilket innebär att stora folkmassor samlas, något som med stor sannolikhet kommer att innebära ökad konfrontation med den israeliska militären. Zarifeh Malki säger att många familjer är oroliga och inte kommer att låta barnen gå ut.

– Trumps tillkännagivande kommer inte att innebära någon omedelbar förändring för de som bor i de palestinska delarna av Jerusalem. Faktum är ju att Jerusalem redan är en ockuperad stad, säger Zarifeh Malki.

Anna Sundström, generalsekreterare för Palmecentret, besökte Jerusalem och Gaza för mindre än två veckor sedan. Många hon talade med under resan uttryckte oro för USA:s agerande, som totalt riskerar spoliera förutsättningarna för en tvåstatslösning.

– Trumps beslut gynnar extremistiska krafter och underminerar för alla som vill fred. Det är okunnigt, ignorant, riskfyllt och mycket, mycket beklagligt, säger Anna Sundström.

Text: Björn Lindh

Publiceringsdatum: 2017-12-08

Till toppen av sidan
Trumps beslut gynnar extremistiska krafter och underminerar för alla som vill fred.
– Anna Sundström

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...