Skriv ut

Att lära varandra att debattera blir allt vanligare i Palestina och kan komma att spela en viktig politisk roll i framtiden. Varannan vecka deltar ett tiotal unga palestinier i Ramallah i en studiecirkel om debatteknik som arrangeras av Filastiniyat, en av Palmecentrets palestinska partnerorganisationer.

Najwan Berkdar. Foto: Svjetlana DuricEn förmiddag i oktober debatterar deltagarna hur dödsstraff kan påverka graden av kriminalitet i samhället. Najwan Berkdar leder seminariet och uppmanar deltagarna att hålla sig vid fakta, argumentera sakligt och inte använda religion i sin argumentation.

– Det är inte helt lätt att resonera utifrån fakta. Att debattera är relativt nytt i arabvärlden, inte minst i Palestina. Vi har en kultur där argumentation är känsloladdat. Jag började själv debattera som student vid Birzeit universitet. Där finns den första palestinska debattklubben. Och nu försöker vi sprida debattekniken till andra universitet. Den här gruppen kommer från Al Quds universitet i Östra Jerusalem, säger Najwan Berkdar.

Riham Assi studerar juridik vid Al Quds universitet. Hon berättar att hon knappt kände till debatteknik innan hon började på studiecirkeln.

– Nu vet jag att debatt handlar om att komma med argument och motargument. Jag vet att det är viktigt att läsa på innan och att lyssna innan man svarar. Eftersom jag planerar att arbeta som advokat i framtiden känns det särskilt viktigt att kunna debattera, säger Riham Assi.

Alla Ashhab studerar även hon juridik, och menar att hon har lärt sig att fokusera på problemets kärna i en mängd olika sammanhang.

– Och att kunna debattera är väldigt viktigt i vardagslivet. Vi måste lösa våra gemensamma problem genom fakta och argumentation, säger Alla Ashhab.

Hon får medhåll från Hamze Dana som menar att ökade kunskaper i debatteknik kan fylla en viktig politisk funktion i det palestinska samhället.

– Jag tänker på det politiska läget. Vi kan inte utgå från känslor när vi försöker komma till rätta med politiska problem. Det är lika viktigt lokalt som i förhandlingar med Israel, säger Hamze Dana.

Text och foto: Svjetlana Duric

Publiceringsdatum: 2013-12-12

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...