Skriv ut

Fadwa Tmeize från Idhna, en by i närheten av Hebron, är politiker och projektledare. Men detta var inte ett självklart val. Hon gifte sig när hon var 17 år, lämnade skolan och fick sju barn inom tio år. Livet kretsade kring familjen och hon saknade sociala kontakter.

Hon upplevde att de dagliga rutinerna utan egen tid var en grund för depression och förändrade sitt liv.

– Jag vägrade att vara typisk, säger Fadwa. Det var viktigt för mig att utbilda mig. När jag gifte mig och lämnade skolan blev min far jätteledsen. Jag var så ung och han ville skicka mig till universitet, men jag var förälskad och gjorde mitt val.
Men hon lovade sin far att hon skulle fortsätta sin utbildning och efter tio år gick hon klart gymnasiet.

fadwa-webb.jpg– Efter gymnasiet började jag en fyraårig utbildning till förskollärare. Jag var så motiverad att jag tog examen på kortare tid. Men fortfarande satt jag hemma utan något kontaktnät. Här i Palestina lever kvinnor sina liv bara genom familjen. De är ofta isolerade och det är vanligt att de blir deprimerade , säger Fadwa.

Men Fadwa vägrade att deppa. Hon började bygga kontakter inom sin egen familj och kom så småningom i kontakt med Health Development Information and Policy Institute, HDIP, och dess projekt om kvinnors rättigheter.

– Jag var förälskad i allt jag kunde få från detta projekt. Jag lärde mig mycket om demokrati, mänskliga rättigheter, att vi alla är födda jämlika. När vår lokala projektkoordinator slutade uppmuntrade mina kvinnliga kollegor mig att ta över den rollen, säger hon.

– Jag var först tveksam. Vid den tiden hade jag inga ledarskapfärdigheter och jag kunde inte något om projektledning. Men med kollegornas stöd vågade  jag. I mitt ansöknings brev skrev jag att jag är en kvinna som vill arbeta med andra kvinnor och ändra deras beteende och värderingar. Du vet, vi lever i ett konservativt samhälle där kvinnor lär sig att lyssna – inte att utrycka sig och inte heller att ta beslut.

Så småningom blev Fadwa intresserad av politik.
– Genom mitt arbete med kvinnor i byarna runt Hebron kunde jag se att om du har makt kan du förändra. Jag vill dit där man tar beslut. Jag kan inte acceptera att det är män som ska ta beslut i vårt namn. Kvinnor har mycket att säga.
Fadwa valdes in i lokalfullmäktige i sin by i oktober 2012. Normalt väljs kvinnor in enbart om de har en stor familj bakom sig. Familj och klan är viktigare än ideologi.

– Jag har inte haft någon bakom mig, säger Fadwa. Mina meriter var mitt mångåriga arbete med kvinnor och mitt engagemang i den lokala samhällsutvecklingen. Det var också avgörande att min make har stöttat mig hela tiden. Det är viktigt att män stödjer kvinnor. Vi kan göra mycket mer tillsammans om vi är jämställda.

I dag är Fadwa lokalpolitiker och koordinator for HDPI:s  projekt ”Kvinnor som lokala förändringsaktörer” som stöds av Palmecentret. Genom projektet stärks kvinnors roll politiskt, ekonomiskt och socialt i fyra distrikt på Västbanken. De som deltar i en utbildning fortsätter som utbildare för andra kvinnor samt driver kampanjer och lobbying för kvinnofrågor. Projektet beräknas nå över 2 000 kvinnor och 13 500 familjemedlemmar under tre år.

– Mitt budskap till alla kvinnor är att vi måste lära oss våra rättigheter och praktisera dem. Jag vet att kvinnor kan vara goda beslutsfattare och därför måste vi dela makten med män på alla nivåer. Varför inte ha en kvinnlig president, till exempel? Jag själv tycker om att vara ett gott exempel för positiva förändringar, säger Fadwa Tmeize.

I lokalvalen 2006 blev andelen invalda kvinnor 19 procent, varav elva procent var direkt valda och resten kvoterade. Det saknas uppgifter om antalet kvinnor som röstades in i valet 2012 men enligt uppgifter från Palmecentrets partners, HDIP och IPPC (International Palestinian Peace Center) som jobbar med kvinnor inom politiken, har många kvinnor avstått från sin plats på vallistor på grund av att deras familjer varit emot deras deltagande. Motståndet mot kvinnor i politiken är stort i det palestinska samhället och det krävs ett enormt självförtroende för att klara alla fördomar som finns om  kvinnor i politiken.

Text och foto: SVJETLANA DURIC, handläggare för Palestina

Publiceringsdatum: 2013-01-17

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...