Skriv ut

Idag inleds de årliga Palmedagarna i Stockholm som Palmecentret arrangerar. En av konferensens talare är Brahim Dahane, ordförande för människorättsorganisationen ASVDH – The Sahrawi Association of Human Rights Victims. Han skulle tala om Västsahara och Marockos ockupation av landet.

Brahim Dahane

Marockanska myndigheter har stoppat Dahane från att lämna Marocko och resa till Sverige. Han har gripits tillsammans med sex andra människorättsaktivister på Casablanca flygplats.

– Marockanska regimen är en ockupationsmakt. Nu stoppar de Brahim Dahane från att komma till Sverige precis som den iranska regimen förra året stoppade Parvin Ardalan från att komma och ta emot Palmepriset. Så agerar bara stater som är rädda för människors längtan efter frihet, säger Jens Orback, Palmecentrets generalsekreterare.

– Vi fördömer Marockos agerande och kräver att de genast släpper Dahane och de andra gripna. Vi kräver att den svenska regeringen fördömer gripandet och att svenska ambassaden i Rabat ger stöd åt Dahane att fortsätta arbetet för demokrati, utifrån Sveriges syn på mänskliga rättigheter, säger Jens Orback.

Den statskontrollerade marockanska nyhetsbyrån (MAP) skriver att de gripna kommer att korsförhöras av polis och sedan ställas inför domstol.

Publiceringsdatum: 2009-10-10

Till toppen av sidan
Så agerar bara stater som är rädda för människors längtan efter frihet. - Jens Orback

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...