Skriv ut

Murphy Morobe deltog i befrielsekampen i Sydafrika bland annat som studentledare och facklig aktivist. Nu kommer han till Sverige för att delta på årets Palmedag som har temat ”Tillsammans för förändring – folkrörelser för demokrati”.

Murphy MorobeMurphy Morobe föddes i Soweto och gick på 1970-talet med i studentrörelsen SASM för att kunna påverka systemet. 1976 spelade SASM en viktig roll i studentupproret i Soweto då en fredlig protest mot det orättvisa utbildningssystemet urartade i en massaker på ungdomar. Senare samma år greps Murphy Morobe för första gången.

Han dömdes för ”konspiration för att begå uppvigling” och skickades till fängelseön Robben Island. När han släpptes 1982 återgick han till politiken och var med och grundade UDF – United Democratic Front. UDF var en motståndsrörelse som ville samordna och ena apartheidmotståndet över klass- och rasgränser.

Efter att i flera omgångar ha suttit i fängelse fick Murphy Morobe äntligen vara med om apartheidregimens fall och ANC:s valseger i april 1994. Hans senaste politiska post var som talesperson för förre presidenten Thabo Mbeki. I dag är Murphy Morobe VD för Kagiso Media.

Kom och lyssna på Murphy Morobe och många andra intressanta medverkande på Palmedagen den 17 november.

Publiceringsdatum: 2012-11-06

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...