Skriv ut

Temat för Palmedagen 2015 var "Vårt östra grannskap". Cirka 130 personer samlades den 24 oktober på Forum i Oskarshamn för att lyssna på berättelser och diskussioner om situationen i Ryssland, Belarus och Ukraina.

Länderna i vårt östra grannskap har under senare tid stått i fokus i nyhetsrapporteringen. Framför allt har det handlat om Rysslands ockupation av Krim-halvön och strider i östra Ukraina, där separatisterna får stöd av Ryssland. Dessa händelser har i sin tur drabbat grannlandet Belarus ekonomiskt och statliga företag har sagt upp tusentals personer. Den 11 oktober hölls presidentval och diktatorn Lukasjenka fick över 80 procent av rösterna efter en valrörelse präglad av fusk och manipulationer.

Men många människor och organisationer i Ryssland, Belarus och Ukraina kämpar, trots försvårande lagstiftning och trakasserier från myndigheterna, för mänskliga rättigheter och bättre levnadsförhållanden. På Palmedagen 2015 medverkade några av dessa modiga människor och svenska företrädare som engagerat sig.

Palmedagen 2015 arrangerades av Palmecentret, ABF Östra Småland-Öland, LO-distriktet Sydost, IF Metall Östra Småland, GS-facket avdelning 4, Socialdemokraterna i Kalmar län, Socialdemokraterna i Oskarshamn och Socialdemokrater för Tro och Solidaritet i Oskarshamn.

Se bilder från Palmedagen 2015.

Publiceringsdatum: 2015-10-29

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...