Skriv ut

20 år efter självständigheten står framtiden i den förra Sovjetrepubliken Moldavien fortfarande och väger mellan EU och Ryssland. I Europas fattigaste land kämpar socialdemokratiska DPM, Demokratiska partiet, i motvind för en tredje väg.

Den politiska situationen i Moldavien är komplicerad. För att kunna välja president kräver konstitutionen 68 röster av 101 möjliga, något som ingen kandidat lyckats uppnå sedan valet våren 2009. Utan president är konstitutionens krav inte uppfyllda, och därför hölls det fjärde valet sedan dess den 28 november 2010.

För tillfället styrs landet av en koalition mellan de båda liberala partierna Liberaldemokraterna och Liberala partiet och socialdemokratiska DPM, svenska Socialdemokraternas systerparti i Moldavien. Denna koalition gick visserligen framåt i valet, men inte tillräckligt för att nå den mängd mandat som behövs. Om inte det nya parlamentet kan enas om en presidentkandidat måste nyval utlysas igen.

Oleg Tulea är stressad när Palmecentret möter honom i DPM:s högkvarter i centrala Chisinau tre veckor innan valdagen.

– Det ser inte bra ut. Inget tyder på att vi kommer att gå framåt särskilt mycket och inte heller att någon kommer att få tillräcklig majoritet för att kunna välja ”sin” presidentkandidat.

Oleg Tulea beskriver den senaste koalitionstiden som mycket svår för DPM.

– Efter att vår ordförande Marian Lupu förlorade presidentvalet har vi förlorat allt inflytande och försvunnit från media. De andra partiernas ledare har posterna som premiärminister och tillfällig president och syns hela tiden i teve och i tidningar.

Oleg Tulea är vice ordförande för DPM och enligt honom är det inte lätt att vara socialdemokrat i landet. Han förklarar att i Moldavien existerar inte politiska begrepp som höger och vänster. Antingen är man för Rumänien och EU – som de liberala och konservativa partierna – eller också är man en anhängare av Ryssland – som Kommunistpartiet.

– Vi försöker förklara att vi i första hand är för Moldavien, och att vi vill ha stabila relationer med både EU och Ryssland. Men det är svårt att nå ut med den informationen, säger han med ett litet leende.

Valrörelsen ett tvåfrontskrig

Oleg beskriver DPM:s senaste valrörelser som tvåfrontskrig, å ena sidan mot Kommunistpartiet, å andra sidan mot liberalerna. Inför det senaste presidentvalet startade dessutom de liberala samarbetspartierna ett ”låtsasparti” – för att stjäla röster från DPM.

– Vi är i en svår position. För att behålla våra mittenväljare kan vi inte gå för hårt åt liberalerna, och för att ta röster från kommunisterna måste vi säga samma saker som de gör. Folk klandrar oss för att vi ingick i en koalition med högern, men skulle vi göra detsamma med kommunistpartiet skulle vi sluta finnas som parti. Kommunisterna är fortfarande alltför för stora, och maktsträvande.

Vad gäller framtiden i Europas fattigaste land är Oleg Tulea inte särskilt optimistisk. Moldavien, som saknar egna energikällor och därför är helt beroende av rysk gas och bensin, präglas av självhushållning på landsbygden, stor arbetslöshet och en infrastruktur som lämnar mycket att önska. Den enda egna produktionen består av vinodling, vin vars exportmarknad nästan helt utgörs av Ryssland.

– Vi behöver politisk stabilitet, och vi behöver investeringar som skapar arbete. Den enda väg jag ser för att skapa investeringar är ekonomiska frizoner, dit företag från EU kan lockas att förlägga sina fabriker, avslutar Oleg.

Publiceringsdatum: 2010-12-16

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...