Skriv ut

Pierre Schori intervjuas om sin syn på Kuba av Palmecentrets Gunnar Lassinantti.

Vad betyder det att Fidel Castro avgår och ersätts av sin bror Raúl som president?

Att han inser sin begränsning; han är inte längre Comandante Fidel utan companero Fidel. Enligt författningen har därmed presidentskapet övergått till vicepresidenten, dvs Raúl. Politiskt innebär det en liten öppning som tar sig uttryck i vissa mindre liberaliseringar inom ekonomi och handel. Mera behövs förstås och kan komma, men det blir försiktigt och i kubansk takt. De flesta jag talat med i Miami och i Kuba vill ha en fredlig förändring utan kaos. I ett sådant övergångsperspektiv, och med trumpetstötarna från Bushadministrationen och krigshetsen från vissa kretsar i Miami, respekterar de också den kubanska författningen.

Det är svårt att se någon föryngring eller förnyelse i detta beslut, när dessutom den nya vicepresidenten efter Raúl blev José Ramón Machado och Fidel kvarstår som kubanska kommunistpartiets ledare. Vad är din mening?

Detta är bara början, en förändring är oundviklig, inte minst med tanke på åldern hos ledarskapet.

Är det möjligt att se konturerna av ett demokratiskt Kuba efter Fidel Castro?

Ja, det finns många demokrater i Kuba och ännu fler kommer att visa sig när väl fria val hålles.

Kuba har många politiska fångar och brister i de mänskliga rättigheterna. Vad är din mening om detta?

Politiska fångar bör friges bums. Att Kuba nyligen undertecknat ett par konventioner om mänskliga rättigheter måste också få konsekvenser i form av klara förändringar av rättsläget. När jag senast såg Fidel Castro pekade jag på behov av slopandet av el código social som kriminaliserar aktiviteter som inte är och inte ska klassas som brottsliga, som yttrandefrihet med mera.

Du citeras fortfarande ganska ofta i pressen för en liknelse du gjorde för många år sedan om Fidel Castro som en renässansfurste. Har du varit naiv i din syn på det kommunistiska Kuba? Du gick tidigare i spetsen i kampen mot kommunismen i Östeuropa. Men har du som du anklagats för från vissa håll varit diktaturkramare i fallet Kuba?

Jag svarade en gång i det förra århundradet på frågan hur Fidel Castro var som person. Jag jämförde honom med renässansfurstarna, som inte precis var demokratiska föredömen, men som hade mycket tid att sätta sig in i en massa saker, både stora och små. De lade sig också i praktiskt taget allt som gällde rikets styre. Det är en sida som jag framhöll.

Kuba har alltid först och främst varit nationalistiskt, men lett av en fidel-kommunistisk regim som mestadels varit utsatt för ett stenhårt yttre tryck från exilkubaner och olika administrationer i Washington. För mig har det alltid varit viktigt att försöka hålla en dialog, en principfast sådan, också med företrädare för oförsonliga och till synes otalbara regimer. I dagens värld handlar detta om Hamas, FARC, Hizbollah och till och med Taliban. Syftet kan vara att få till en fredsprocess, nationell försoning eller frihet för politiska fångar. I Kubas fall har jag deltagit i de två sistnämnda.

Vad anser du i övrigt om dagens Kuba?

Ett spännande, vackert och fattigt land som äntligen kan börja frigöra sig från det förflutnas interna och externa demoner.

Kuba har drabbats hårt av embargot som USA initierade redan 1962. Vilken är din kommentar till detta?

Embargot är ett brott mot internationell rätt och fördöms varje år av en överväldigande majoritet i FN. År 2007 röstade generalförsamlingen för 16:e året i rad om att häva den 45-åriga illegala USA-blockaden som enligt alla undersökningar drabbar landets civilbefolkning hårdast inom sektorer som sjukvård, utbildning, bostäder och livsmedelsförsörjning. Röstsiffrorna blev de vanliga: 184 för, däribland Sverige och hela EU, 4 emot (USA, Israel, Marshallöarna och Palau). Till och med USAs traditionellt allierade Mikronesien avstod.

Kan Kuba ses som en förebild i något avseende?

Inom utbildning och hälsovård är Kuba ledande i många avseenden och jämförelser. Kubas bidrag inom idrott, kultur inklusive musik har många beundrare i världen.

Text: Gunnar Lassinantti

Publiceringsdatum: 2008-04-18

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...