Skriv ut

EU-kommissionen vill driva igenom ett nytt fiskeavtal med Marocko. Sverige har tidigare varit ett av få länder som stått upp för Västsaharas rätt och röstat emot fiskeavtalet med Marocko som innefattar västsahariska vatten. Men nu har regeringen bytt fot. Det är skandal skriver Jens Orback, Palmecentrets generalsekreterare, tillsammans med andra organisationer.

EU-kommissionen vill driva igenom ett nytt fiskeavtal med Marocko och vädjar om stöd hos medlemsländerna. Sverige har tidigare varit ett av få länder som stått upp för Västsaharas rätt och röstat emot fiskeavtal med Marocko som innefattar västsahariska vatten.

Nu när flera andra länder har följt Sveriges exempel och när EU-parlamentet röstat emot ett sådant avtal har plötsligt Sverige bytt fot och förordar istället ett nytt fiskeavtal. Trots att avtalet bryter mot internationell lag. Marocko ockuperar Västsahara sedan 1975.

Sverige ställer sig bakom att EU-kommissionen vill förhandla fram ett nytt fiskeavtal med Marocko, meddelade landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) sensationellt vid miljö- och jordbruksutskottets möte i riksdagen 19 januari.

EU:s fiskeavtal med Marocko bryter mot internationell rätt och folkrätt, eftersom Marocko ockuperar Västsahara och därmed inte har rätt att teckna avtal om Västsahara. Detta har bland andra den svenska folkrättsexperten Pål Wrange påpekat offentligt otaliga gånger. Att teckna ett sådant avtal innebär ju att man legitimerar den marockanska illegala ockupationen. EU får inte bidra till att ockupationen fortsätter utan ska i stället samarbeta för att få till stånd ett slut på ockupationen, förklarar han.

2006 röstade Sverige som enda medlemsland i EU emot fiskeavtalet. När avtalet löpte ut i februari 2011 hakade fler länder på men det räckte inte för att stoppa avtalet. Det blev i stället en ettårig förlängning till sista februari 2012. Hela processen har dragit ut på tiden men i december satte alltså EU-parlamentet ned foten med kraft. Den ettåriga förlängningen stoppades och de europeiska båtarna lämnade de västsahariska och marockanska vattnen.

Kritiken mot EU:s fiskeavtal med Marocko har varit massiv, inte bara på grund av att avtalet är olagligt. Det är dessutom ett av EU:s sämsta avtal. 36 miljoner euro har EU betalat per år för att 119 fiskebåtar ska få fiska i de västsahariska vattnen. Det är nämligen där som fisken finns, de marockanska vattnen är i stort sett utfiskade. Av de 119 båtarna är 100 spanska. Den spanska fiskeindustrin är alltså en storspelare i denna smutsiga byk.

Den svenska regeringen röstade nej till förlängningen av avtalet för ett år sedan. Landsbygdsminister Erlandsson menade i en debatt i riksdagen då att han inte kan skriva under ett avtal som bryter mot folkrätten. Han undrade också i P1:s Studio Ett varför Sverige ska vara med och betala notan för den spanska fiskeindustrins vinster.

Nu har han tydligen bytt fot. Det är skandal. Vad säger riksdagens ledamöter om detta?

Marocko har ingen rätt till Västsaharas naturresurser för egen vinning, men under vissa omständigheter kan förnyelsebara råvaror som fisk användas om det sker i det västsahariska folkets intresse och om de har sagt ja till detta. Västsahariernas representant Polisario säger nej. Västsaharierna har definitivt inte vunnit på Marockos exploatering av fisket.

En majoritet har nu röstat emot regeringens linje i miljö- och jordbruksutskottet. Den svenska regeringen måste självklart följa det beslutet och stå fast vid sin tidigare folkrättsliga inställning: Inget nytt skandalöst fiskeavtal mellan EU och Marocko.

Lena Thunberg, redaktör tidskriften Västsahara
Gabi Björsson, generalsekreterare Afrikagrupperna
Anna Nilsson, informationsansvarig Emmaus Sverige
Jens Orback, generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center
Sören Lindh, koordinator VästsharaAktionen
Kew Nordqvist, riksdagsledamot Miljöpartiet
Jens Holm, riksdagsledamot Vänsterpartiet
Sara Karlsson, riksdagsledamot Socialdemokraterna

Publiceringsdatum: 2012-01-26

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...