Skriv ut

Aung San Suu Kyi har tillbringat 13 av de senaste 19 åren i fängelse eller husarrest. Det är hög tid för Europa agerar kraftfullt och i samarbete med Burmas grannländer och övriga ASEAN ökar trycket på Burmas generaler. Det skriver Åsa Westlund och Jens Orback.

Ledaren för den burmesiska demokratirörelsen och mottagaren av Nobels fredspris Aung San Suu Kyi ställs nu inför domstol i Burmas huvudstad Rangoon. Åtalspunkterna är bisarra – en förvirrad amerikansk krigsveteran bröt sig in i hennes hem. Åtalet är naturligtvis bara en förevändning för att hålla demokratirörelsens ledare inspärrad och ett led i militärdiktaturens strategi för att behålla makten. Trots att FN:s säkerhetsråd och i princip alla världens demokratiska stater gång på gång krävt att Aung San Suu Kyi ska släppas och juntan inleda en dialog med oppositionen så fortsätter generalerna att spela sitt spel. Samtidigt blir burmas över 50 miljoner invånare allt fattigare och tusentals politiska fångar räknar dagarna bakom galler.

Att miltärregimen kunnat fortsätta förtrycka sitt folk och strunta i FN beror inte på att världssamfundet varit ovetande. Tvärtom, vi har alla med avsky sett bilderna på skjutna studenter från 1991, ihjälklubbade NLD medlemmar från mordförsöket på Aung San Suu Kyi 2003, dödade munkar efter den folkliga resningen 2007 och landsbyggdsbor som dog i förra årets cyklon bara för att militärjuntan länge vägrade att ta emot utländskt bistånd. Att våldet fått fortsätta att triumfera beror inte heller på att omvärlden varit tyst. Idag precis som tidigare haglar fördömandena över militärregimens agerande från jordens alla hörn. Men det måste bli mer kraft bakom orden.

EU är inte bara en gemensam marknad utan i grunden ett mycket framgångsrikt fredsprojekt baserat på samsyn om mänskliga rättigheter och demokrati. Europa har en attraktionskraft inte bara för länderna längs unionens gränser, utan EU utgör en också en betydande exportmarknad för Burmas grannländer, Thailand, Indien och Kina samt de övriga ASEAN länderna. Det är framförallt dessa länder som, om de vill, kan pressa Burmas militärregim till att släppa Aung San Suu Kyi och delta i en FN-ledd dialog.

Tyvärr är det kinesiska, indiska och thailändska intresset för att öka trycket på juntan idag mycket litet. Militärregimen ger alla tre länderna möjlighet att exploatera Burmas rika naturtillgångar av olja, gas och timmer i utbyte mot politiskt stöd. EU måste nu sätta diplomatisk press också på dessa länder att agera gentemot Burmas militärjunta. Det är mycket positivt att Sverige drivit på för att EU ska ta upp Burma på mötet med ASEAN länderna i Hanoi nästa vecka. Carl Bildt måste nu driva på för att Europa ska vara tydligt med att arbetet för mänskliga rättigheter och demokrati har betydelse också för de ekonomiska relationerna.

Sverige kommer snart att ta över EU-ordförandeskapet och ett stort ansvar för att Europa verkligen lägger kraft på att påverka situationen i Burma kommer då att ligga på den svenska regeringen. EU utrikesministrar har gemensamt krävt att Aung San Suu Kyi släpps omgående men EU måste ytterligare öka trycket på Burmas junta och öka stödet till den demokratiska oppositionen. Samtidigt behövs ökad diplomatisk aktivitet och en långsiktig gemensam strategi med syfte att pressa juntan till förhandlingsbordet. Vi förutsätter att Carl Bildt kommer att sätta Burma högt upp på sin prioriteringslista under EU- ordförandeskapet. Regeringen måste också verka för att EU kräver att FN:s säkerhetsråd snarast tar upp situationen i Burma och skickar ett sändebud för att kräva Aung San Suu Kyi:s omdelbara frigivning.

Det har nu gått 19 år sedan Aung San Suu Kyi och hennes parti National League for Democracy (NLD) överlägset vann det burmesiska folkets förtroende i demokratiska val. Militärregimen accepterade dock inte i 1990 års val utan istället fängslades vinnarna. Aung San Suu Kyi har tillbringat 13 av de senaste 19 åren i fängelse eller husarrest. Det är hög tid för Europa agerar kraftfullt och i samarbete med Burmas grannländer och övriga ASEAN ökar trycket på Burmas generaler.

Text: Åsa Westlund och Jens Orback

Publiceringsdatum: 2009-05-20

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...