Skriv ut

På dokumentärfilmfestivalen The Magnificent 7, visades i helgen filmen Palme för första gången för en serbisk publik. Dokumentären, regisserad av Kristina Lindström och Maud Nycander, har dragit rekordmånga besökare på svenska biografer under hösten, och lockade 1500 personer till Sava Centar i centrala Belgrad på fredagkvällen.

webb.jpgEfter visningen anordnades ett seminarium om Palme, som fortfarande är en välkänd person i Serbien. Ett samling inbjudna personer pratade, inte bara om filmen, utan framför allt om det politiska engagemang som den förmedlar.

– Palme var väldigt aktiv inom utvecklingsarbete, och han spelade en ovärderlig roll i utformningen av Sida, påpekade Torgny Svennungsson chef över biståndsmyndigheten Sidas serbiska verksamhet.

Danske Tue Steen Müller, en av arrangörerna för festivalen, tog fasta på de tydliga uttalanden som Olof Palme gjorde mot förtryck och kränkningar av mänskliga rättigheter, var de än uppträdde.

– Så fort jag hörde talas om filmen så åkte jag över bron från Köpenhamn för att se den i Malmö. Olof Palme var min hjälte. Han var den ende politiker som var modig nog att säga sanningen. Vi använde oss av hans tal i protesterna mot Vietnamkriget, sa Steen Müller.

Palmecentrets lokale programkoordinatör, Danlio Milić som var inbjuden för att berätta om Palmecentrets verksamhet, menade att han kunde hämta inspiration i Olof Palmes gärning för sitt eget arbete för demokrati och fred.

– I dag har vi liknande problem på den internationella arenan, Syrien, Guantanamo och Israel-Palestina är några exempel. Det behövs starka politiker som förmår säga sanningen, och inte bara gömmer sig bakom politiska floskler, sa Milić.

The Magnificent 7, hölls för nionde gången i ordningen. Varje vinter samlar festivalen uppmärksammade dokumentärfilmer från hela Europa.

Text: John Runeson, praktikant på Palmecentret

Foto: Johan Hagelin, svenska ambassaden i Belgrad

Publiceringsdatum: 2013-02-06

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...