Skriv ut

”Jag skulle verkligen vilja se en del förändringar i civilsamhället i Serbien” säger Dragormir Pop Mitis från organisationen Uzice Center for Human Rights and Democracy. Han var en av deltagarna på en konferens för organisationer i civilsamhället som arrangerades i Belgrad i december.

workshop.jpgOmkring 50 representanter från olika civilsamhällsorganisationer samlades för att diskutera vart det serbiska civilsamhället är på väg och hur de själva är delaktiga i den utvecklingen.

– Jag tror att vi behöver nya idéer och nya ansikten för att kunna ta oss framåt i rätt riktning och för att skapa ett riktigt starkt civilsamhälle i Serbien, säger Dragormir.

Group Lets, som är en samarbetsorganisation till Palmecentret, var värd för konferensen som arrangerades för att lyfta frågan om civilsamhällets legitimitet. I Serbien är civilsamhället relativt ungt och nästan alla de organisationer som finns i dag har bildats under de två senaste decennierna.  Under nittiotalet mobiliserade dessa organisationer väldigt många människor i kampen mot den auktoritära regimen. I takt med att Serbien har demokratiseras har utmaningen för de här grupperna varit att finna en ny roll i samhället.

Det finns ingen tradition av storta medlemsorganisationer i Serbien. Allmänheten betraktar ofta organisationer i civilsamhället som närstående till utländska donatorer, eller ibland till och med med band till staten. Istället för att se dem som en plattform att hävda sina egna intressen och rättigheter ifrån. Mot bakgrund av den situationen måste civilsamhällsorganisationerna försöka blir mer synliga och trovärdiga för den serbiska allmänheten.

– Vi har försökt att göra någonting annorlunda, något lite mer kreativt. Någonting konstruktivt för att motivera människor att börja fundera kring sig själva och deras ansvar. Om vilket som är deras nästa steg, säger Suzanna Krstic från Group Lets.

Med hjälp av mötet vill Group Lets utmana det serbiska civilsamhället att ifrågasätta sin egen roll, funktion och legitimitet. Under den två dagar långa sammankomsten använde man innovativa metoder för att utmana, provocera och uppmuntra till kritisk självdistans hos deltagarna.

– Vi började göra vissa saker annorlunda och nu hoppas jag att vi kan förändra något hos människor, inom dem, säger Suzanna.

Dragomir Pop Mitic funderar på om det var något speciellt under mötet som gjorde ett extra starkt intryck.

– Jag tyckte egentligen om allting men jag tror att begravningspresentationen var väldigt överraskande och kom som en chock för många av oss, säger han med hänvisning till en symbolisk begravning för det serbiska civilsamhället som framfördes under mötet. Han ser med optimism på framtiden.

– Jag tror att det finns mycket potential, inte bara i det här rummet men också i civilsamhället i stort. Folk startade många nya saker i det förflutna och jag tror att de flesta av oss, även folk i Serbien i allmänhet, verkligen ser fram emot framtiden. För det finns många saker som vi behöver förändra för framtiden, vi behöver ta till oss av EU:s demokratiska principer. Det finns mycket som kan bli bättre men för att nå dit måste vi möta utmaningarna som följer med den utvecklingen.

Text och foto: STINA OSKARSSON

Handläggare för västra Balkan

Övers. från engelska: MARTIN KARLSSON

Publiceringsdatum: 2013-01-08

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...