Skriv ut

Idag fick Serbien en ny president, nationalisten Boris Tadic. Han tar över styret av ett land där hundratusentals arbetare i den ekonomiska krisens spår har blivit utan löner och pensioner. Hälften av landets anställda är fackligt anslutna och rörelsen skulle kunna vara en viktig del av samhällsutvecklingen, men verkar under svåra förutsättningar.

”Organisering förändrar världen” Serbiens ekonomi är mycket instabil, bland annat på grund av landets blodiga historia, den utbredda korruptionen och ett dåligt utbildningssystem. Den politiska viljan att stärka arbetares rättigheter saknas och liberala och nationalistiska krafter dominerar politiken.

– Fackföreningarna har svårt att påverka lagar och regleringar och faktiskt skydda arbetarna och deras rättigheter. Protester och strejker hålls nästan varje dag runt om i Serbien, men utan resultat, och apatin sprider sig bland arbetarna, säger Bojana Bijelovic som är ordförande för ungdomssektionen i Serbiens största fackförbund, CATUS (Confederation of the Autonomous Trade Unions of Serbia) som organiserar cirka 850 000 arbetare.

Arbetslösheten i Serbien var år 2011 drygt 22 procent, men beräknas i praktiken vara högre, och klyftorna i samhället är djupa. En omfattande privatisering av de statliga företagen har skett de senaste åren och multinationella företag har tagit över vilket försvårar det fackliga arbetet.  Arbetsgivare har enligt lag rätt att ställa in löneutbetalningar och dra in socialförsäkringsförmåner för strejkande arbetare

– Fackföreningarna var oförberedda på de nya förhållandena som kom med de privata arbetsgivarna. De stoppar ofta arbetare från att organisera sig, vägrar sluta kollektivavtal och bryter arbetskontrakten. Fackliga aktiviteter saboteras och fackliga representanter trakasseras och hotas, säger Bojana Bijelovic.

Palmecentret lanserar idag, inför LO:s kongress 25 – 28 maj, broschyren ”Organisering förändrar världen” om de utmaningar Bojana Bijelovic och andra fackligt aktiva möter runt om i världen.

Publiceringsdatum: 2012-05-21

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...