Skriv ut

I Filippinerna godkände landets högsta domstol nyligen en lag om reproduktiv hälsa. Den innebär ett stort steg framåt för jämställdheten i det katolska Filippinerna. Socialdemokraternas systerparti Akbayan har varit drivande bakom lagförslaget tillsammans med Palmecentrets partners inom den filippinska fackföreningsrörelsen.

– I det strikt katolska Filippinerna betyder det oerhört mycket att få igenom en reform av det här slaget, då det stärker kvinnors rättigheter, jämställdhetsarbetet och gör Filippinerna till ett modernare land, säger Bertil Kinnunen, ombudsman för Socialdemokraterna och under många år ansvarig för Socialdemokraternas samarbete med Akbayan.

Lagen innebär bland annat att sexualundervisning kommer att införas i skolundervisningen, att preventivmedel kommer att delas ut gratis på vårdcentraler och att familjeplanering kommer att läras ut till vårdpersonal och förmedlas vidare till befolkningen.

– Vårt systerparti Akbayan har, tillsammans med fackföreningsrörelsen, haft en helt avgörande betydelse för att få igenom reformen om reproduktiv hälsa. Opinionsarbetet som har bedrivits är en härlig uppvisning av brett folkrörelsearbete på gräsrotsnivå och just det har varit en del av samarbetet mellan våra partier, säger Bertil Kinnunen.

Text: John Runeson

 

Publiceringsdatum: 2014-04-17

Till toppen av sidan