Skriv ut

Ett drygt år har gått sedan det ifrågasatta valet i Burma förra året. Mycket är sig likt: landet är fortfarande ett av världens mest stängda och att säga vad man tycker är inte sällan förknippat med stor fara.

Men det har också hänt en del: fredspristagaren Aung San Suu Kyi har släppts ur sin husarrest och hennes parti, NLD, har registrerats på nytt för att ställa upp i de kommande fyllnadsvalen. Ytterligare 200 politiska fångar har frigivits.

Samtidigt sitter cirka 1700 politiska fångar ännu inspärrade och i landets norra och östra delar mullrar de väpnade etniska konflikterna.

Nyligen var svenska biståndsministern Gunilla Carlsson i Burma för att bilda sig en uppfattning om utvecklingen. Hon träffade många regimföreträdare, däribland flera ministrar. Till skillnad från förra gången hon besökte landet (2008) är det glädjande att hon denna gång också mötte oppositionen.

Palmecentret har i många år samarbetat med den burmesiska oppositionen och stöttat deras arbete för demokrati i landet. Det är en tålmodig rörelse som kanske äntligen börjar se lite ljus i en lång mörk tunnel. Senast jag var i Mae Sot som ligger i Thailand på gränsen till Burma, delade jag boende med tre män som alla hade varit politiska fångar och suttit i burmesiskt fängelse i mer än 14 år. De längtar till sitt hemland och vittnade om alla de som ännu sitter fängslade. Det är därför av yttersta vikt att den svenska regeringen ställer frågor om de politiska fångarna och när de kommer att släppas.

Gunilla Carlsson bör också tillsammans med utrikesminister Carl Bildt lyfta rekommendationen från FN:s särskilda rapportör i Burma, om att Internationella brottmålsdomstolen ska ges i uppdrag att utreda brott mot mänskligheten i landet. Många regeringar – däribland flera europeiska – har ställt sig bakom FN i detta.

Försoning är avgörande för att en hållbar demokrati ska kunna gro efter att allvarliga brott har begåtts. En viktig del av försoning är att låta sanningen komma fram. Den burmesiska oppositionen söker omvärldens stöd – i ord och i handling.

Jens Orback
Generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center

PS: Svårt hitta julklappar? Ge en gåva till Palmecentrets solidaritetsfond (Pg: 570-2) som stödjer burmesiska oppositionens kamp för demokrati. En julgåva som garanterat kommer många till del. Beställ ett julkort som visar att en gåva skänkts på www.palmecenter.se.

Texten publicerades i NSD den 15 december 2011.

Publiceringsdatum: 2011-12-15

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...