Skriv ut

21 år, bor i Beit Hanoun, Gaza.

– En gång höll jag en dialogutbildning där en av deltagarna var en kvinna som hade förlorat sin son i striderna mellan Hamas och Fatah. Hon var så arg och hade gått till klanens överhuvud för att kräva hämnd. Hon sa att hon hatade Hamas. Under kursen pratade vi mycket om hur man bäst löser en konflikt och vad det är för samhälle vi vill leva i egentligen. Det tog ett tag, men mot slutet av de där fyra dagarna insåg kvinnan att hämnd inte löser någonting. Att hat och våld bara leder till nya problem. Plötsligt kunde hon se att vi måste försonas, gå vidare och börja samarbeta för att undvika att fler palestinier förlorar livet. Så hon gick hem och tog ner Fatahflaggan på taket och satte upp en palestinsk flagga i stället.

Det berättar Sneen Al Tanani som sedan ett år tillbaka arbetar för en organisation som heter Asalah och leder utbildningar inom ramarna för Palmecentrets dialogprojekt.

Det är på Asalahs kontor i Gaza City som vi träffas. På bordet mellan oss står en vas med konstfullt arrangerade tygblommor.

Det är Sneen som har tillverkat dem, berättar tolken och pekar ut andra alster i rummet som Sneen har skapat. I ett hörn står en bukett med glittrande rosor, i ett annat ett keramikkrus som hon har drejat.

– Jag tycker om att skapa vackra saker med händerna. Jag tänker väldigt bra då, säger hon.

Text och bild: Pernilla Ahlsén

Publiceringsdatum: 2011-04-11

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...