Skriv ut

Med anledning av jordbävningen den 28 februari i år vill Olof Palmes Internationella Center uttrycka sin stora medkänsla och solidaritet med de chilenska familjer och kamrater som drabbats.

Svensk arbetarrörelses solidaritet med Chile har sina rötter i 1960- och 70-talens progressiva vänster och Salvador Allendes slutliga seger i presidentvalet 1970. När La Moneda bombades den 11 september 1973 tog man, med Olof Palme i spetsen, ställning för den chilenska demokratin och för det chilenska folket. Under diktaturens mörkaste år organiserades demonstrationer och insamlingar i en gemensam kamp för slutet på Augosto Pinochets regim.

De vänskapsband som skapades fördjupades sedan genom migrationen till Sverige och de tiotusentals människor som numera delar sin identitet mellan våra båda länder. När demokratin återinstallerades 1990 utvecklades och förstärktes denna gemenskap, mellan politiska och fackliga ledare, studenter, folkrörelser och familjer.

Sverige och Chile delar historia med varandra och möter på många sätt en gemensam framtid. Olof Palmes Internationella Center står sida vid sida med det chilenska folket i dessa svåra tider.

Publiceringsdatum: 2010-03-10

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...