Skriv ut

Palmecentrets insamling till Syrien har hittills gett nästan 45 000 kronor. "Vi är mycket tacksamma över det här stödet som visar solidaritet med dem som kämpar för demokrati i Syrien och gör vårt arbete möjligt", säger Ulrika Lång, operativ chef på Palmecentret.

Palmecentret stödjer oppositionsgrupper som kämpar med fredliga medel för demokrati i Syrien och för det arbetet är bidrag från privatpersoner och organisationer nödvändiga. Insamlingen till Syrien tog ny fart med stöd från Stefan Löfvens sommartal i Stockholm och Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt har därefter samlat in nästan 24 000 kronor.

Ett av de projekt som Palmecentret ger stöd till drivs av Syrian Revolutionary Coordination Union, SRCU. Organisationens ordförande Yasir Al-Sayed besökte Syrien i september och vittnar om ett samhälle där övergrepp mot mänskliga rättigheter är regel snarare än undantag.

– När jag var där upplevde jag situationen som mycket värre än jag trodde. De nyheter som kommer ut är ungefär 20-30 procent av allt det som händer i Syrien. Det finns otroligt mycket som omvärlden inte får veta om, sa Yasir Al-Sayed, under ett seminarium på ABF-huset i Stockholm.

Palmecentret stödjer också andra oppositionsgrupper knutna till Syriska nationella rådet, SNC, som kämpar för ett demokratiskt Syrien. Stödet går till kommunikation så att oppositionen inne i landet kan stärka sin kapacitet att nå ut till syriska folket och det internationella samfundet med information som dokumenterar övergreppen mot mänskliga rättigheter i landet. I samarbetena ingår också utbildning i demokratisk organisering och jämställdhet.

Yasir Al-Sayed säger att det är civila som är värst drabbade av konflikten. Fattigdomen har ökat i inbördeskrigets skugga, samtidigt som priserna har skenat iväg. Det råder brist på el, bränsle, mat, vatten och sjukvården är mycket bristfällig. Enligt Syrian Revolutionary Coordination Unions beräkningar dödades 6 436 personer enbart under augusti 2012. Sammanlagt beräknas närmare 30 000 människor ha dödats sedan protesterna mot regimen utbröt i mars förra året.

Palmecentret har tidigare organiserat en stor konferens som samlade ett hundratal representanter för den syriska oppositionen. Vi har även gett stöd till att representanter från Syriska nationella rådet kunde delta vid en konferens om den arabiska våren i Tunisien. Där diskuterade politiska företrädare för en rad länder i Mellanöstern hur en fortsatt demokratiseringsprocess kan stödjas i regionen. Dessutom har Palmecentret under året arrangerat flera seminarier som lyft situationen i landet.

Hjälp oss att fortsätta stödja demokratiska krafter i Syrien genom att ge ett bidrag! Sätt in valfri summa på postgirokonto 570-2 eller sms:a Syrien till 72105 så skänker du 50 kronor.

Text: Annika Torstensson

Publiceringsdatum: 2012-10-12

Till toppen av sidan
När jag var där upplevde jag situationen som mycket värre än jag trodde. De nyheter som kommer ut är ungefär 20-30 procent av allt det som händer i Syrien. - Yasir Al-Sayed

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...