Skriv ut

Strider rasar i Syrien och FN:s observatörer har lämnat landet. Den syriska regimen försöker strypa informationsflödet till omvärlden och inom landet genom att blockera internettillgång och mobiltrafik. I samband med Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvens sommartal i Stockholm arrangerar Palmecentret en insamling till den demokratiska oppositionen i Syrien.

Stefan Löfven sommartalar 2012Palmecentret stödjer oppositionsgrupper som kämpar för ett demokratiskt Syrien. Stödet går till kommunikation så att oppositionen inne i landet kan stärka sin kapacitet att nå ut till syriska folket och det internationella samfundet med information som dokumenterar övergreppen mot mänskliga rättigheter i landet. I samarbetena ingår också utbildning i demokratisk organisering och jämställdhet.

Projekten genomförs av organisationer kopplade till Syriska nationella rådet, SNC, och dess koordinationsgrupper samt med Syrian Revolution Coordinators Union, SRCU.  Palmecentret arbetar kontinuerligt med den syriska oppositionen och har tidigare organiserat en stor konferens som samlade ett hundratal representanter för oppositionen i Stockholm i slutet av 2011. På mötet medverkade även Amnesty International och FN-kommissionen för Mänskliga Rättigheter i Syrien.

Mötet bidrog till att utveckla strategier för hur oppositionen ska förhålla sig till den styrande regimen, sanktioner och till det internationella samfundet. Jan Eliasson, före detta utrikesminister och nu FN:s vice generalsekreterare, medverkade på mötet vilket gav ökade kunskaper om hur man kan agera för att påverka det internationella samfundet.

Palmecentret har även gett stöd till att representanter från Syriska nationella rådet kunde delta vid en konferens om den arabiska våren i Tunisien. Där diskuterade politiska företrädare för en rad länder i Mellanöstern hur en fortsatt demokratiseringsprocess kan stödjas i regionen. Dessutom har Palmecentret under våren arrangerat ett seminarium med George Sabra, talesperson för det Syriska nationella rådet.

Hjälp oss att fortsätta stödja demokratiska krafter i Syrien genom att ge ett bidrag på söndag. Stefan Löfven talar i Vasaparken i Stockholm klockan 13:00, söndag den 26 augusti. Du kan också bidra genom att SMS:a Syrien till 72105 eller genom att sätta in valfri summa på postgirokonto 570-2.

Publiceringsdatum: 2012-08-22

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...