Skriv ut

I fredags startade Aftonbladet Kultur och Olof Palmes Internationella Center en insamling för att hjälpa de utnyttjade och i många fall strandsatta skogsarbetarna från Kamerun. Gensvaret har varit stort, många människor i Sverige vill hjälpa till.

kamerun.jpgInsamlingen pågår fram till och med den 9:e april. Därefter kommer beslut fattas om hur pengarna ska fördelas, eftersom vi först då vet hur mycket vi har fått in. Hela summan insamlade medel kommer att förmedlas till de berörda kamerunska skogsarbetarna. Palmecentrets bidrag till insamlingen är de administrativa kostnaderna.

För att medlen ska fördelas rättvist inom gruppen kommer de berörda att få skicka en mycket enkel ansökan som motiverar hur mycket de vill få av de insamlade pengarna, och varför. Det ger en nödvändig överblick över gruppens och individernas anspråk. Genom GS-facket kommer information om hur detta ska gå till väga att spridas till de berörda skogsarbetarna.

En grupp bestående av Petter Larsson, Aftonbladet Kultur, Lena Hjelm-Wallén, ordförande Palmecentret och Wanja Lundby-Wedin, tidigare LO ordförande kommer därefter att titta på samtliga inkomna ansökningar och besluta om fördelningen av pengarna.

Om du vill stödja insamlingen sätt in valri summa på plusgiro 570-2. Märk insättningen SKOG.

Jonatan Karreskog
Insamlingsansvarig Palmecentret
jonatan.karreskog@palmecenter.se
070 581 57 67 ,08   677 57 67

 

——————————————————-

BAKGRUND:
I januari rapporterade Uppdrag granskning på SVT om de nära femtio kamerunier som rest till Sverige för att jobba som skogsplanterare i Västerbotten. Företaget Skogsnicke AB lockade med avtalsenlig lön, 18 500 kronor i månaden. Ett halvårs jobb skulle ge motsvarande tre årslöner hemma i Kamerun. Men de blev lurade, det som väntade var istället ackordslön, olagliga avgifter och rena hot.

BILD: Uppdrag Granskning SVT.

Publiceringsdatum: 2013-03-20

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...