Skriv ut

Strejkerna på den sydafrikanska arbetsmarknaden sprider sig nu till jordbrukssektorn i vinprovinsen Västra Kap. Det är på många sätt representativt att de två ekonomiska områden som tydligast representerar den gamla, strukturella underordningen, gruvnäringen och jordbruket, är de två första inom vilka vilda strejker för första gången på länge bryter ut i större skala.

Svenska anställda på Systembolaget som stödjer de sydafrikanska arbetarnas krav på högre lön. Från vänster: Jarl Keber, Mikael Demitr Lindegren och Emil Boss.Arbetarna på Sydafrikas vinfarmer är bland de sämst betalda i landet och trots att det är olagligt är det inte ovanligt att lön delvis betalas i alkohol. Den lagstadgade minimilönen är 5,8 kronor/timme, 57 kronor/dag, 284 kronor/vecka eller 1143 kronor/månad och många får inte ens det i betalning.

Palmecentrets partner Labour Research Services stöttar farmarbetarnas krav om en fördubbling av dagslönen till 113 kronor om dagen som ett första steg mot en lön man fatiskt skulle kunna leva på. Det kräver en ny politik, en ny organisation och ett nytt förhållningssätt.

Lugnet har lagt sig för tillfället men oroligheterna på arbetsmarknaden fortsätter. De senaste protesterna visar att den sociala oron är långt ifrån över, att de tvärtom tar en mer organiserad form och sprider sig mellan sektorer. Det understryker det akuta och djupt liggande behovet för sydafrikanska regeringen och fackföreningsrörelsen att hitta nya och konstruktiva sätt att återanknyta och engagera löntagare, i informell som i formell sektor. Det behövs för att skapa ordning och rättvisa i ekonomin, nå fred på arbetsmarknaden som garant för utveckling och överbygga de sociala klyftorna, läka såren för att tillsammans åter bygga landet.

Läs Labour Research Service artikel A Farm Workers Wage (PDF)

Text: Mikael Leyi

På bilden: Svenska anställda på Systembolaget som stödjer de sydafrikanska arbetarnas krav på högre lön. Från vänster: Jarl Keber, Mikael Demitr Lindegren och Emil Boss.

Publiceringsdatum: 2012-12-05

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...