Skriv ut

En bok av feministen Nawal El Saadawi ändrade riktning på livet för Sophie Abu Soboh i Ramallah på Västbanken. – Jag var bara tolv år när jag började läsa hennes böcker, och de träffade mig rakt i hjärtat. Hon skrev att kvinnor och män var jämlika, att man skulle göra det man ville med sitt liv och inte lyda auktoriteter blint. Det var ett fantastiskt budskap att få med sig som ung!

Sophie Abu Soboh I dag är Sophie Abu Soboh 28 år och arbetar för att skapa bättre livschanser för unga palestinier. Hon har en examen i mänskliga rättigheter och arbetar för Leaders, en palestinsk organisation som stöttar unga människor att bli bra förebilder och ledare.

Sophie Abu Soboh bor och arbetar i Ramallah, en snabbt växande stad cirka en mil norr om Jerusalem. Här märks det tydligt att Palestina är ett samhälle i förändring. I centrum ligger arabiska restauranger och klädaffärer intill internetcaféer, snabbmatställen och supermarkets, på gatorna trängs beduiner i traditionella långa vita skjortor med välsminkade tonårstjejer i tighta jeans, kvinnor i helknäppt chada och täckt hår med välklädda affärsmän i kostym och välputsade, handgjorda skor.

Samtidigt är hindren många. Först och främst Israels ockupation och allt som följer med den. Men traditionella livsmönster och föreställningar är en annan, påtaglig begränsning. Det är regler som är djupt rotade i samhället och som bland annat innebär att man ska respektera uråldriga religiösa seder och inte ifrågasätta vad de äldre och makteliten tycker. Det här är budskap som är ganska svårsmälta för palestinska ungdomar i en tid när de, liksom miljontals unga världen över, skypar, messar, bloggar och får jämnåriga vänner i alla världsdelar via Facebook och andra nätforum.

– Mycket i vårt samhälle präglas av fördomar och gamla traditioner – som att kvinnan är underordnad mannen – och det är många hinder i vägen för att vi ska kunna leva ett rimligt, självständigt liv. Många ger upp innan de ens har försökt. Men med den inställningen kan vi inte bygga en framtid här, menar Sophie Abu Soboh.

Strax utanför Ramallah ligger Birzeituniversitetet, där Leaders bildades 2002. Det var en grupp studenter som var oroade över att en gammaldags, trångsynt religiositet började breda ut sig. De ville skapa en organisation som var en motvikt, med högt i tak och mycket diskussion.

– Vi fångar upp ungdomar som vill förändring. Tanken är att de ska bli bra, demokratiska ledare för lokala organisationer, i samhället och i privata näringslivet. På så sätt är de med och förändrar vårt samhälle – inifrån.

Leaders arbete bygger på studiecirkelmetoden – att man träffas i grupp, diskuterar och lär av varandra. Att alla ska säga sin mening och ifrågasätta sådant man inte håller med om är självklart.

– Det här är en väldigt annorlunda inlärningsform i Palestina och därför är den så bra, menar Sophie Abu Soboh.  För vi måste lära oss att granska en åsikt från flera håll innan vi tar ställning och att respektera att det finns olika synsätt.

Själv kunde hon lika gärna ha blivit en traditionell kvinna med många barn och ett undanskymt liv, säger hon. Sophies familj är ”normalpalestinsk” och inte alls radikal.  Den som vände upp och ned på hennes världsbild var den berömda egyptiska författaren, feministen och aktivisten Nawal El Saadawi.

Hur går det för de unga som vågar bryta mot traditionella mönster? Kan de verkligen leva mer jämställt och ifrågasättande, om inte omvärlden fungerar likadant?

Enkelt är det inte, och det kan ta lång tid innan vårt samhälle har blivit mer öppet, säger Sophie Abu Soboh. Men ibland går det snabbare än man tror.

– Min mamma och min mormor var först väldigt upprörda över att jag bröt med traditionen och krävde samma rättigheter som män. I dag är de otroligt stolta över mig och mitt allra främsta stöd!

Text: Agneta Carleson

UTBILDAR LEDARE FÖR FRAMTIDEN
Organisationen Leaders bildades 2002 och har verksamhet för unga i Jerusalem, Ramalla, Salfeet, Jenin och Hebron. Syftet med Palmecentrets stöd är att utbilda unga människor i demokrati och jämställdhet så att de kan fungera som förebilder och ledare inom politiken, näringslivet och samhället i övrigt. Utbildningen sker främst I form av studiecirklar.Palmecentret samarbetar med Leaders sedan 2009 och har ett gemensamt utvecklingsprojekt sedan 2011.

Läs mer på www.leaders.ps

Publiceringsdatum: 2011-12-12

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...