Skriv ut

I juli 2012 hoppade två viktiga figurer av från regimen i Syrien: Bashar al-Assads personlige vän Manaf Tlass, chef för en brigad med ansvar för presidentens säkerhet, och Nawwaf al-Fares, ambassadör i Irak och tung stamledare i den syriska östern.

Detta är de viktigaste deserteringarna från den syriska diktaturen hittills, och i rapporten ”Friends no more – Implications of the Tlass and Fares defections from the Syrian regime” analyserar Mellanösternexperten Aron Lund innebörden av avhoppen och de möjliga framtida konsekvenserna. Du kan ladda ned rapporten här nedan.

Den syriska oppositionen samlar allt fler som med stort mod protesterar mot regimen och mot dess våld och brutalitet. Samtidigt är oppositionen splittrad. Bristen på enighet inom den syriska oppositionen bedöms ofta som en av orsakerna till att al-Assad har kunnat behålla sin ställning.

Olof Palmes Internationella Center har lång tradition av att stödja demokratirörelser världen över. I oktober förra året möttes cirka 100 representanter från den syriska oppositionen på konferensen Unify all efforts utanför Stockholm för att diskutera metoder för att förena sina krafter för demokrati i Syrien. Det var ledande företrädare från oppositionspartier, organisationer bildade på etnisk och religiös grund, författare, bloggare, universitetslärare och skådespelare. Samlingen genomfördes med stöd av Olof Palmes Internationella Center.

Under konferensen framkom meningsskiljaktigheter, men några tydliga gemensamma ståndpunkter utkristalliserades. Deltagarna var även överens om att konferensen hade tagit viktiga steg framåt. Du kan läsa mer om konferensen nedan.

Olof Palmes Internationella Center fortsätter sitt stöd till den syriska oppositionen. Vill du stödja vårt arbete är din gåva välkommen till plusgiro 570-2. Märk talongen Syrien.

Publiceringsdatum: 2012-07-18

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...