Skriv ut

Statsminister Fredrik Reinfeldt och handelsminister Ewa Björling är just nu i Burma med svenskt näringsliv för att öppna upp för svenska företag i landet. Reinfeldt och Björling skrev på Brännpunkt igår att Sverige nu ökar biståndet till Burma. Det välkomnar vi! Palmecentret har samarbetat med den burmesiska demokratirörelsen i över 15 år.

Precis som de skriver har Burma tagit steg i demokratisk riktning, men mycket återstår. Här måste Sverige se sin roll. Vi saknar i Reinfeldts och Björlings artikel en kritisk analys av de återstående repressiva lagar som omger landets regim och ekonomi. Det gäller framför allt tre saker.

För det första: äganderätten. Den nya landreform som genomförts av president Thein Sein har lavinartat ökat landkonfiskeringarna. Regeringen konfiskerar bönders mark och överlåter den till utländska investerare. Tusentals bönder har under det senaste året förlorat sitt levebröd och hela byar har tvångsförflyttas.

För det andra: arbetsrätten. I år blev det tillåtet för burmesiska arbetare att bilda fackföreningar, men någon minimilön eller några kollektivavtal finns inte. Lagarna är utformade så att det i princip är omöjligt för facket att förhandla med arbetsgivare och en stor del av de nybildade facken kontrolleras av arbetsgivarna själva.

För det tredje: naturresurserna. Som Reinfeldt och Björling skriver är Burma mycket rikt på naturresurser, till exempel olja, naturgas och ädelstenar. Där dessa utvinns begås ofta regelrätta brott mot lokalbefolkningen: tvångsförflyttningar, sexuella övergrepp samt tvångsarbete. I den resursrika Kachinstaten i norra Burma pågår sedan 2010 ett öppet krig mellan den burmesiska militären och den etniska motståndsarmén.

Om Reinfeldt och Björling menar allvar med sina ord om demokrati i Burma, måste de ställa tydliga krav på Burmas regering. Att införa en demokratisk landreform, en trovärdig arbetsrätt, samt säkra respekten för de mänskliga rättigheterna för alla i Burma oavsett etnicitet.

Jens Orback
Generalsekreterare, Olof Palmes Internationella Center

Frida Perjus
Handläggare Burma, Olof Palmes Internationella Center

Artikeln publicerades i Svenska Dagbladet, på Brännpunkt, den 13 november 2012.

Publiceringsdatum: 2012-11-13

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...