Skriv ut

Palmecentrets samarbetspartner Trust for Community Outreach and Education firar trettio år och uppmärksammar samtidigt 100 årsdagen för inrättandet av the Land Act.

Sydafrika: Demonstration för landreformLand Act var en av de grundläggande legala förutsättningarna för apartheid och reglerade vem som hade rätt att äga land och var i Sydafrika. Till stora delar förbehölls denna rätt den vita minoriteten.

I en sal i Cape Town University samlades i juni en blandning av aktivister, farmarbetare, akademiker och politiker under tre dagar för att diskutera landreformen nitton år efter demokratiseringen. Mötet gav framförallt gräsrötterna från landsbygden en möjlighet att delge sina erfarenheter och det var på ett sätt ett unikt tillfälle till samarbete. Aldrig tidigare har så många delar som drabbas av den orättvisa fördelningen av jord i Sydafrika samlats på samma plats, under samma paroll.

demonstrationen-till-parlamFiskare, jordbrukare, lantarbetare, skogsfolk och boende på kyrkans mark diskuterade gemensam utmaningar och lösningar. Efter diskussionerna enades de kring en deklaration och en lista på krav till regeringen och marscherade gemensamt till parlamentet. Senast den 20 augusti vill de ha svar. Frustrationen är nämligen stor och när röster höjs för att göra som i Zimbabwe möts talare av applåder från de närmre 200 delegater som samlats.

Känslan som mötet lämnar efter sig är både hoppingivande och oroande. Den sociala aktivismen, engagemanget och de nya allianserna är hoppingivande. Frustrationen och besvikelsen en varningens signal. Det är av högsta vikt att något görs snarast för att möta dessa stämningar och förändra en djupt förtryckande historia.

Text och foto: Mikael Leyi

Se en video av marchen till parlamentet och hör vad några av deltagarna kräver. Videon är gjord av Palmecentrets sarmarbetspartner TCOE.

Publiceringsdatum: 2013-07-09

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...