Skriv ut

Vid en grusig väg utanför East London i Östra Kap, Sydafrika, ligger byn Reeston. Förra året våldtogs och mördades här en kvinna av sex män utanför sitt hus. Kvinnans skräckslagna dotter och man gömde sig inne i huset. De vågade inte ingripa. Palmecentrets partnerorganisation Masimanyane reste till byn för att medverka i en minnesceremoni och bidra med information.

Albertina från Masimanyane. Foto: Carolina KihlströmVåld mot kvinnor är vanligt i Östra Kap, liksom i hela landet. I Sydafrika rapporterades 64 514 sexualbrott mellan 2011-2013, enligt den sydafrikanska polisens statistik. Masimanyane har sedan 1996 arbetat med att stödja kvinnor som utsatts för våld i hemmet, våldtäkt eller sexuella trakasserier. Organisationen arbetar på internationell, nationell och lokal nivå för att förbättra situationen för kvinnor som blivit utsatta för våld och för att förhindra att fler kvinnor blir utsatta i framtiden.

Nonkosi Mntu och Albertina Sam, som arbetar med utbildning av allmänheten för Masimanyane, reste till Reeston för att delta i en terapistund och informationskampanj (eller som Nonkosi säger ”cleansing ceremony”) för samhället. Polisen, prästerna och kvinnorna i byn närvarade, männen lyste med sin frånvaro.

Thandiwe Mkutu. Foto: Carolina KihlströmMasimanyane arbetar ofta med att närvara vid liknande stunder men en stor del av organisationens lokala verksamhet går ut på att erbjuda terapi och juridisk rådgivning till enskilda kvinnor som blivit utsatta för våld. Thandiwe Mkutu är en av Masimanyanes anställda. Hon har sedan 1999 varje dag kämpat för att förbättra livet för Sydafrikas utsatta kvinnor.

– När jag började tänkte jag att jag aldrig skulle kunna stanna kvar. Det var för smärtsamt. Men sen tänkte jag; ”om inte jag; så vem?”, säger Thandiwe.

Medical Research Council är ett sydafrikanskt medicinskt forskningsråd som inrättats för att förbättra den sydafrikanska befolkningens hälsostatus och livskvalitet. MRCs undersökning från 2009 visar att 42 procent av alla män någon gång har slagit sin partner och ungefär var fjärde man har våldtagit en kvinna. Thandiwe bekräftar statistiken och berättar flera historier om män som slår, våldtar och utnyttjar kvinnor som är beroende av dem för sin överlevnad. Hon upplever att orsaken till det utbredda våldet mot kvinnor beror på kombinationer av hög arbetslöshet, fattigdom, en allmän våldskultur i samhället och alkohol- samt drogberoende.

Enligt en ytterligare studie av Medical Research Councils från 2013 rapporterar endast en av 25 utsatta kvinnor övergreppen till polisen. Thandiwe möter många kvinnor som är ekonomiskt och psykologiskt beroende av sin partner och som av den anledningen inte anmäler övergreppen till polisen. Ett annat skäl är att kvinnorna inte känner till sina rättigheter; Thandiwe uppskattar att endast 30 procent av kvinnorna i Sydafrika känner till sina rättigheter.

Ungefär 14 000 kvinnor sökte hjälp hos Masimanyane under 2012. Thandiwe menar att Masimanyane fyller en viktig funktion då de statliga alternativen sällan har tillräckligt med kompetens för att ta hand om de kvinnor som blivit utsatta.

– Många blir traumatiserade då de söker hjälp av staten. Kvinnorna blir inte lyssnade på och de får inte den hjälp de behöver. Här har vi tid för kvinnorna och lyssnar på dem så länge de vill. Och vi tar inte betalt.

Thandiwes största uppdrag är att erbjuda de utsatta kvinnorna juridiskt stöd och terapi och enligt henne själv är hennes viktigaste uppgift att lyssna på de kvinnor som besöker organisationen.

– Alla behöver ha någon som lyssnar på deras historia. När en kvinna kommer in är min viktigaste uppgift att lyssna på vad hon har att säga, utan att ge råd och utan att döma henne. Jag kan ge henne alternativ, men hon måste själv få bestämma vad hon vill göra. Om en kvinna vill göra en anmälan eller skaffa besöksförbud hjälper jag henne. Många kvinnor kan inte läsa eller skriva och behöver hjälp med att fylla i en polisanmälan eller olika formulär.

De flesta ärenden går vidare till rättegång. Om fallet går till rättegång hjälper Thandiwe kvinnorna med att förbereda sig praktiskt och mentalt, allt för att de ska slippa känna oro inför rättegången. Genom att prata med Thandiwe står det klart att både juridisk hjälp och terapi är viktigt för att hjälpa alla de kvinnor i Östra Kap som blivit utsatta för våld. Dock menar Thandiwe att för att stoppa våldet måste man arbeta på individnivå och öka kunskapen hos människor.

– Människor måste förstå vad som är rätt och fel. Det är därför vi genomför informationskampanjer.

I Reeston tänder deltagarna ljus för den kvinna som blivit våldtagen och mördad, prästerna, polisen, Albertina och Nonkosi håller tal. Kvinnans man står med tårar rinnandes på kinderna, omgiven av de stearinljus som alla håller i. Stödet från samhället skapar en strimma hopp om att våldet mot kvinnor inte kommer att gå obemärkt förbi i människors vardag, i alla fall inte i Reeston.

Text och foto: Carolina Kihlström

Läs en sammanfattning av Medical Research Service forskning  (PDF)

Publiceringsdatum: 2013-04-10

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...