Skriv ut

Palmecentrets partnerorganisation Education and Traning Unit (ETU) är på besök i kommunhuset i Alfred Nzos kommun i Östra Kap för att för första gången utbilda kommunens fullmäktigeledamöter om hiv och aids. Sedan 2007 har antalet infekterade i provinsen Östra Kap minskat, medan antalet infekterade i kommunen ökat - en utveckling ETU tillsammans med kommunen kämpar för att förändra, bland annat genom att bilda aidsråd.

istriktet uMgungundlovu i KwaZulu-Natal  under lanseringen av en kampanj som distriktets aidsråd inledde 2012– Genom att bilda sektorsövergripande aidsråd ökar vi kunskapen hos människor, men framförallt enar det olika aktörer i samhället, både privata och offentliga, säger Bandile Sizani från Education and Training Unit.

Att koordinera och genomföra en aktivitet som leder till en förändring är något av det viktigaste som aidsråden bidrar med. På grund av de strukturer aidsråden skapar utvecklas också flera delar av samhället och genom samarbetet kan man hantera även andra problem menar han.

Utbildningen i Alfred Nzos inleds med att den kvinnliga kondomen, femidom, demonstreras för deltagarna. Allvarliga ansikten spricker upp i skratt när Nomthetho Mayibutha, hiv-koordinator i kommunen, visar hur det går till.

Nomthetho menar att det finns stora problem i kommunen vad gäller hiv och aids.

– Människor blir diskriminerade på grund av sjukdomen. Nyss blev en person bortjagad från sitt hem då denne visade sig vara hiv-positiv, säger Nomthetho Mayibutha.
Det är inte bara i Alfred Nzos kommun som hiv påverkar människors vardag.

Sjukdomen är utbredd i hela Sydafrika och cirka 5,5 miljoner människor är smittade enligt officiell statistik. Bandile tror dock att den verkliga siffran är högre. Fler människor bär på sjukdomen i det tysta.

– Hiv bryr sig inte om du är fattig eller rik, det påverkar alla och kan drabba vem som helst, säger Bandile.

Han anser att det behövs ett omfattande arbete för att stoppa spridningen av sjukdomen och förbättra livet för de som redan drabbats.

– Det behövs ett brett arbetssätt där alla aktörer i samhället är delaktiga i kampen mot hiv och aids. Kommunen har en central roll i det arbetet. Som kommun måste man bli medveten, sluta leva i förnekelse och bedriva ett aktiv ledarskap. En annan viktig del är att integrera hiv och aids i allt arbete som sker, säger Bandile.

I kommunhuset förs livliga diskussioner om olika lösningar. Bland annat tar man upp ett förslag om att införa en så kallad ”en familj, en trädgård” policy. Målet är att varje familj ska få en möjlighet att odla sin egen mat och därigenom bli mindre beroende av en inkomst. Man hoppas att detta ska hjälpa människor att få i sig tillräckligt med näring, något som är viktigt när man drabbats av sjukdomen och ska ta sina bromsmediciner.

En av deltagarna, Tandiwe Jalisa, chefsassistent på en av kommunens avdelningar, säger att utbildningen med ETU är en ögonöppnare.

– Det är första gången jag är med på en workshop om ämnet. Vissa saker tar man för givna, men nu förstår jag hur jag kan arbeta med hiv och aids, även om jag inte har en speciell budget för det. Jag ska ta fram en integrerad policy för hiv och aids, säger Tandiwe Jalisa.

Bandile säger att han är nöjd med dagen, men blickar redan framåt. Han hoppas att kommunen till nästa gång har tagit fram en deklaration som borgmästaren, alla politiska representanter och tjänstemän kan skriva på.

– Nästa steg är att skapa ett stort engagemang hos en större grupp och identifiera praktiska åtgärder. Vi måste sluta upp med att bara prata, vi måste agera!

Text: Carolina Kihlström

Publiceringsdatum: 2013-07-03

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...