Skriv ut

Situationen i Syrien innebär upprepade kränkningar av mänskliga rättigheter. Samtidigt klassas Syrien som det fjärde sämsta landet i världen sett till pressfrihet. Bara Eritrea, Nordkorea och Turkmenistan rankas lägre. Och de syriska aktivister som dokumenterar vardagen och övergreppen lever farligt. Några av dem deltog på den konferens for syriska kvinnoorganisationer och aktivister som Palmecentret arrangerade den 17-20 februari utanför Stockholm.

Freedom of the Press Worldwide 2013En av deltagarna var en kvinna i tjugoårsåldern som bor i Damaskus och hjälper utländsk media att få fram nyheter inifrån Syrien. Ständigt fruktar hon för sitt liv. Mycket av den kontakt hon har med andra aktivister sker över internet, anonymt.

– Några av deltagarna här hade jag inte träffat i verkligheten men pratat med på Facebook utan att vi har använt våra riktiga namn. En av dem bor till och med i närheten av mitt kvarter i Damaskus. Vi har rört oss på samma ställen, men inte kunnat hälsa och prata med varandra tidigare, sa hon.

Det är Reportrar utan gränser som sammanställt det index där Syrien kommer på 176 plats av 179 länder. De har beskrivit situationen i Syrien som ett informationskrig, där den ständiga striden står kring vilka nyheter som ska tillåtas att passera landets gränser. Den regimkritiska rapporteringen har ökat till följd av att vem som helst med en mobilkamera och internetuppkoppling kan sprida en film eller nyhet. Men det gör det inte mindre riskabelt för den som håller i kameran. På listan över farliga platser för journalister kommer Syrien först av alla. 2012 dödades 44 så kallade medborgarjournalister, och 17 reportrar i landet, enligt Reportrar utan gränser.

En annan aktivist som deltog på konferensen är också från Damaskus och arbetar med att sprida nyheter genom en hemsida. Även hon vill vara anonym.

– Vi försöker göra människor medvetna om vad som pågår, och ser till att rapportera om varje övergrepp som sker mot civila. Speciellt våldet mot kvinnor, sa hon.

Kvinnor har spelat en avgörande roll i upproren i Syrien, liksom på andra håll i Mellanöstern under den arabiska våren. Nu är det viktigt att se till att de inte hamnar utanför de demokratiska processerna i dels de oppositionella grupperna, dels det Syrien som kommer komma efter att kriget är över, menade hon.

– Flera av oss har arbetat tillsammans, men som aktivister, utan riktig organisation. Nu hoppas jag att vi kan bli mer koordinerade och få en tydligare politisk struktur. En struktur som speglar det kvinnliga deltagandet i revolutionen och företräder kvinnor på konferenser i framtiden, sa hon.

Konferensen i Stockholm hade titeln ”Women’s Influence and Participation in a Post-Authoritarian Syria”. Under de tre dagarna bildade deltagarna nätverket Syrian Women’s Network, för att kunna tala med en röst för kvinnors rättigheter och politiska deltagande. Det utsågs även en organisationskommitté, som kommer att arbeta med hur samarbetet ska fortsätta.

– Kommittén ska träffas i Mellanöstern nu i helgen, och planera inför nätverkets kommande, konstituerande kongress, säger Thair Ismail, som är handläggare på Palmecentret och var facilitator på konferensen i Stockholm.

Text: JOHN RUNESON

Läs mer om situationen för pressfriheten i Syrien i rapporten ”Enemies of the Internet” av Reportrar utan gränser. Kartan i artikel kommer också från dem.

Publiceringsdatum: 2013-03-08

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...