Skriv ut

”Det var vi som var ute på gatorna, det var vi som bar den här revolutionen: Ungdomar, kvinnor, journalister, lärare och studenter. Det jag är rädd för är att vi kommer att marginaliseras när striderna är över”. Det säger Reem ”Hala”, som nyligen deltog på en konferens för syrisk opposition, som Palmecentret arrangerade utanför Stockholm.

De regimkritiska demonstrationerna i Syrien började i Damaskus för snart två år sedan och under våren spred de sig genom landet. I maj var tusentals studenter ute på gatorna i Aleppo, i protest mot det militära våld som regimen släppt loss mot befolkningen i flera andra städer. Reem ”Hala” – som är ett av de falska namn hon använder som aktivist – är strax över 20 år, studerar vid Aleppos universitet och var med när det började.

– Vi startade en organisation för kvinnor och planerade och arrangerade demonstrationer. När vapnen kom in Aleppo kunde vi inte delta på samma sätt. Men vi ville ändå bidra till revolutionen.

Reem ”Hala” gick med i den journalistiska delen av organisationen. Sedan dess har hon bevakat och spridit nyheter om regimens våld både genom radio och en nystartad tidning. Det är ett arbete som innebär stora risker. Förra våren blev hon skottskadad medan hon bevakade en demonstration.

Syria Jasmine - oppositionell tidskrift

Reem ”Hala” är en av tusentals kvinnliga aktivister i Aleppo. Hon visste inte vad hon skulle förvänta sig av konferensen i Sverige och trodde att inbjudan hade skickats till henne av misstag. Tidigare hade hon inte haft någon kontakt med sammanhang av den här typen. Först tvekade hon inför att delta, det skulle bli första gången som hon trädde fram med sitt riktiga namn, men hennes vänner i Aleppo övertalade henne. Under konferensen har hon fått flera mejl hemifrån.

– De undrar vad vi pratar om, om vi kommer fram till något. I början av konferensen trodde jag inte att det skulle leda någonvart. Men nu tror jag att det kommer resultera i något bra. Och det är för att vi ungdomar börjat arbeta tillsammans, säger hon.

På konferensens andra dag bildade de yngre deltagarna en grupp för att diskutera och identifiera gemensamma mål. Många hade inte träffats tidigare och de representerade olika delar av oppositionen.

– Alla möjliga grupper deltar i revolutionen: sekulära och religiösa, kristna, muslimer och kurder. Men i Aleppo har vi ingen dialog med varandra. Det är ett problem. Och jag hade önskat att det varit fler representanter för religiösa grupper som deltog här, säger Reem ”Hala”.

På konferensen kom deltagarna överens om att bilda ett nätverk för de olika organisationerna inne i och utanför Syrien: Syrian Women’s Network. På så sätt kan de få en starkare röst på den internationella arenan. Att samla en större del av oppositionen, med fler representanter för de religiösa grupperna, är också ambitionen inför kommande möten och konferenser. För sådana har redan börjat planeras.

Nu ska Rema ”Hala” återvända till ett land i krig. Men det kommer ta slut förr eller senare. Och då hoppas hon att arbetet för demokrati och kvinnors politiska deltagande redan kommit igång.

Konferensen, arrangerad av Palmecentret, hölls 17-20 februari. Den samlade representanter från olika delar av oppositionen och hade titeln ”Women’s Influence and Participation in a Post-Authoritarian Syria”.

Text: JOHN RUNESON

Publiceringsdatum: 2013-02-26

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...