Skriv ut

Tragedin i Syrien har nu kostat minst 100 000 döda. Varken regimen eller rebellerna har kontroll över hela landet. Ju längre detta blodiga inbördeskrig pågår, desto svårare blir det att bygga upp en fungerande nation igen. Läs Bitte Hammargrens artikel från mitten av augusti.

"Syrien fortsätter att blöda". Foto: Muhammad Haned/ScanpixKonflikten i Syrien känns i hela Mellanöstern. Men den började som en spontan protest bland några skolbarn i mars 2011. När barn i staden Daraa klottrade det slagord som spred sig som en löpeld genom arabvärlden – ”Folket vill att regimen faller” – blev de gripna och torterade. Assadregimen ville stämma i bäcken.

Men i stället växte det fram en flodvåg av protester, främst bland landets sunnimuslimska majoritetsbefolkning. Efter 40 år under klanen Assads diktatur hade miljoner syrier fått nog.

När regimen sköt ihjäl, grep och torterade fredliga demonstranter trodde de upproriska först att de skulle få stöd av Nato och Qatar, så som libyerna fick våren 2011 mot Gaddafiregimen i Tripoli.

Men de trodde fel. Stödet från väst uteblev. I stället deserterade armésoldater och officerare, främst sunnimuslimer, för att bilda rebellgrupper i eller utanför den löst sammanhållna Fria syriska armén, FSA.

Efter två och ett halvt års konflikt är nu hälften av alla syrier personligt drabbade på något sätt – som flyktingar i eller utanför landet eller som hjälpberoende, konstaterar Syriens Röda halvmåne, den instans som FN:s humanitära hjälp går via.

Geografiskt och militärt är Syrien delat i tre:

• Assadregimen, understödd av Ryssland, Iran och libanesiska Hizbollah, slåss för att behålla en korridor från gränsen mot Jordanien i söder via Damaskus och Homs fram till Medelhavskusten. Där finns den alawitiska minoritetens hemorter. Assadklanen är alawitisk. Men när regimtrupperna återtar terräng behöver det inte vara tecken på styrka utan snarare på motståndarnas svaghet.

• Rebellerna, stödda av Turkiet och Gulfaraber håller stora områden i norr. Men oppositionen är samtidigt splittrad mellan olika fraktioner och ideologier. Över delar av det oljerika östra Syrien vajar al-Qaidas svarta fana och där finns städer med sharia-domstolar.

• Kurderna, tio procent av befolkningen, håller egna enklaver i norr, nära gränsen mot Turkiet. Där slåss PYD, den syriska grenen av PKK, mot sunnijihadister som Jabhat al-Nusra, en grupp som står på USA:s terrorlista.

Medan Syrien blöder är Ryssland och USA inbegripna i ett Kallt krig 2.0. Stormakterna talar om att hålla en ny Syrienkonferens, kallad Genève II. Men på oppositionssidan är ingen redo för samtal med Assad-regimen. De slåss för positionera sig fram till den dag de kan tvingas till förhandlingsbordet. Oppositionen behöver dock få fler företrädare för minoriteterna för att bli mer representativt.

I oppositionens politiska koalition, som bildades i Doha och som mötts igen i Istanbul, är också kvinnor starkt underrepresenterade.

Ryssland, som inte tänker släppa taget om sina allierade i Damaskus, är en aktiv diplomatisk spelare.

Det är också Saudiarabien, som ger olika rebellgrupper i FSA lättare vapen. Men vapensändningarna från lilla Qatar har torkat in denna sommar, efter Dohas felsatsning på Muslimska brödraskapet i Egypten.

För Iran är Bashar al-Assad bara en taktisk allierad. Teheran är redo att offra honom om det kommer någon annan i Damaskus som kan hålla länken till Hizbollah öppen.

USA:s president Obama har inte förverkligat sitt löfte att ge ”väl utvalda” rebellgrupper vapen. USA vill ha garantier för att tunga vapen inte hamnar i al-Qaidas händer. Men när USA inte kan hålla sina löften om att leverera vapen till moderata krafter i FSA, uppfattar många syrier det som ett svek. De drar bittert slutsatsen att USA, liksom Israel, helst ser att Syrien förblir delat och försvagat.

Text: Bitte Hammargren

Foto: Muhammad Haned/Scanpix

Stöd vår insamling till de syriska kvinnorna. Ge din gåva direkt. Eller sätt in din gåva på plusgiro 570-2 och märk det ”Syriens kvinnor”.

Artikeln är även publicerad i Internationella socialdemokraten.

Publiceringsdatum: 2013-09-12

Till toppen av sidan

Nyhetsbrev

Prenumerera gratis på våra nyhetsbrev och inbjudningar till seminarier.
Jag önskar prenumerera på följande...